Οργή Αγκυρας κατά πρεσβευτή Ην. Πολιτειών

Οργή Αγκυρας κατά πρεσβευτή Ην. Πολιτειών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρηξη οργής της Αγκυρας προκάλεσε η παρέμβαση της αμερικανικής πρεσβείας αναφορικά με την καθαίρεση 28 δημάρχων κουρδικών περιοχών της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, με την κατηγορία ότι είχαν δεσμούς με την ένοπλη αποσχιστική οργάνωση των Κούρδων, ΡΚΚ.

«Οι πρεσβευτές σας δεν είναι κυβερνήτες στην Τουρκία… Ουδείς από εσάς είναι αφεντικό στην Τουρκία. Αν θέλετε μια ισχυρή σχέση με την Τουρκία, θα πρέπει να τη θεωρείτε ισότιμο εταίρο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Την Κυριακή, η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα εξέφρασε ανησυχίες για τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στη Νοτιοανατολική Τουρκία, τις οποίες πυροδότησε η καθαίρεση των 28 δημάρχων. Με την ίδια ανακοίνωση, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών για την αντικατάσταση των καθαιρεθέντων δημάρχων, «όπως προβλέπει η τουρκική νομοθεσία».

Στη σκληρή απάντησή του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν διστάζει να ανταποδώσει τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για «ρατσισμό» στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για αρνητικά φαινόμενα σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα ο διογκούμενος ρατσισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αστυνομία έχει σκοτώσει αναρίθμητους ανθρώπους στις ΗΠΑ, αλλά δεν αξιώνω από τον Αμερικανό πρεσβευτή να κάνει δήλωση επ’ αυτού. Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας κατευθείαν στους Αμερικανούς ομολόγους μας, αυτό επιβάλλει η ευγένεια», τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Επίθεση κατά Der Spiegel

Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Der Spiegel με αφορμή ειδική έκδοση του γερμανικού περιοδικού, που αποκαλεί τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν δικτάτορα. «Αποδοκιμάζουμε με λύπη μας τις προσπάθειες κηλίδωσης του προέδρου μας», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για «μια ακόμη εκδήλωση ενός διαστροφικού και προκατειλημμένου τρόπου σκέψης». Το ειδικό τεύχος του Der Spiegel έχει τίτλο «Μια χώρα χάνει την ελευθερία της» και απεικονίζει στο εξώφυλλό του έναν γρανιτένιο Ερντογάν με μαύρα γυαλιά ηλίου, όπως και δύο μιναρέδες τεμένους της Κωνσταντινούπολης, που έχουν μετατραπεί σε πυραύλους και απογειώνονται για να πλήξουν στόχους. Οι σχέσεις μεταξύ Αγκυρας και Βερολίνου φορτίσθηκαν πρόσφατα από την απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη συνακόλουθη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να απαγορεύσει επισκέψεις Γερμανών βουλευτών στην τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.

Στο μεταξύ, η τουρκική πολεμική αεροπορία σκότωσε 16 αντάρτες του ΡΚΚ στη νοτιοανατολική επαρχία Χακάρι, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους ασφαλείας. Στην ίδια επαρχία πυροβολήθηκε θανάσιμα έξω από το σπίτι του ο πολιτευτής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Αχμέτ Μπουντάκ.

Με χθεσινές δηλώσεις του, ο νέος υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, διεμήνυσε ότι η εκστρατεία εναντίον του ΡΚΚ θα συνεχιστεί με «ανελέητο» τρόπο. Παράλληλα, σε μια χειρονομία καλής θέλησης προς τους Κούρδους πολίτες, εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση του δήμου του Ντιγιαντίν να αφαιρέσει από τους δρόμους πινακίδες στην κουρδική γλώσσα. «Το πρόβλημά μας είναι η τρομοκρατία. Τα κουρδικά είναι μία από τις γλώσσες μας. Οι πινακίδες θα επιστρέψουν πάραυτα στις θέσεις τους», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή