Πεντάγωνο κατά Κέρι για συμφωνία με τη Ρωσία

Πεντάγωνο κατά Κέρι για συμφωνία με τη Ρωσία

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανορωσική συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία -που έκλεισε χθες δύο εικοσιτετράωρα εφαρμογής της, χωρίς να αναφερθούν μείζονες παραβιάσεις της- έφερε κατά ασυνήθιστο τρόπο στη δημοσιότητα τις διευρυνόμενες διαφωνίες μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και του υπουργού Αμυνας Αστον Κάρτερ γύρω από το ενδεχόμενο στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας εναντίον συριακών τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ο κ. Κάρτερ ήταν ένας εκ των Αμερικανών αξιωματούχων που τάχθηκε εναντίον της συμφωνίας στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησε ο Λευκός Οίκος την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο κ. Κέρι πίεζε από τη Γενεύη για το «πράσινο φως». Τελικά, ο πρόεδρος Ομπάμα ενέκρινε την προσπάθεια του Κέρι έπειτα από πολύωρη συζήτηση, αλλά η ηγεσία του Πενταγώνου δεν πείσθηκε. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου εξακολουθούν να μη συμφωνούν στο σχέδιο κοινών αμερικανορωσικών βομβαρδισμών εναντίον τζιχαντιστών, εφόσον η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τηρηθεί επί ένα επταήμερο. Αλλά και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, εμφανίστηκε επιφυλακτικός.

Ο κ. Κέρι αναγνωρίζει ότι η συμφωνία της Γενεύης ενέχει πολλές δυσκολίες, καθώς στο συριακό πρόβλημα εμπλέκονται ένα σωρό δυνάμεις, πέραν των ΗΠΑ και της Ρωσίας, με αντικρουόμενες επιδιώξεις. Ωστόσο, στενοί σύμβουλοι του υπ. Εξωτερικών θεωρούν ότι η προσέγγιση του Πενταγώνου έναντι της Ρωσίας απηχεί τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου. Τονίζουν, ότι, παρά τις αντιπαραθέσεις τους, οι δύο χώρες βρήκαν πεδίο συνεργασίας στο ιρανικό όπως και στο κορεατικό πρόβλημα. Ενδεικτικό της ευαισθησίας του ζητήματος είναι το γεγονός ότι το κείμενο της συμφωνίας που συνομολόγησαν οι ΥΠΕΞ των δύο μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, στη Γενεύη, δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, ούτε καν με τη μορφή μιας σύνοψης με τα κυριότερα σημεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή