Πρόβλημα για τις γαλλικές αρχές η εφαρμογή Telegram

Πρόβλημα για τις γαλλικές αρχές η εφαρμογή Telegram

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πραγματικός πονοκέφαλος για τις γαλλικές διωκτικές αρχές έχει γίνει η εφαρμογή Telegram, που χρησιμοποιείται ευρέως από τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους λόγω των κρυπτογραφικών δυνατοτήτων που προσφέρει. Η εφαρμογή, η οποία παρέχεται δωρεάν, επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσσουν μηνύματα, φωτογραφίες και βίντεο σε ομάδες μέχρι πέντε χιλιάδων μελών. Σήμερα χρησιμοποιείται από εκατό εκατομμύρια χρήστες. Ωστόσο κάποια χαρακτηριστικά της την κάνουν εξαιρετικά γοητευτική στους τζιχαντιστές, οι οποίοι αφενός είναι ήσυχοι ότι η αστυνομία δεν μπορεί να διαβάσει τα μηνύματα που ανταλλάσσουν, ενώ μπορούν να προωθούν το προπαγανδιστικό τους υλικό σε διάφορα δημόσια δίκτυα.

Ενδεικτικά, μετά τις επιθέσεις τζιχαντιστών τον Νοέμβριο στο Παρίσι, που άφησαν πίσω τους 130 νεκρούς, η Telegram μπλόκαρε δεκάδες δημόσια κανάλια που χρησιμοποιούντο για τη διασπορά μηνυμάτων μίσους. Ο Ρώσος γκουρού του Διαδικτύου, Πάβελ Ντούροφ, που με τον αδελφό του Νικολάι ίδρυσαν την Telegram, επιμένει ότι αυτός δεν μπορεί να επέμβει στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες. Ηδη οι γαλλικές αρχές προσπαθούν να διαχειριστούν τα προβλήματα που γεννήθηκαν από τις επικοινωνίες ενός υπόπτου για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος, ο οποίος χρησιμοποιούσε την εφαρμογή κατευθύνοντας άλλα μέλη πού να εξαπολύσουν επιθέσεις.

Ο Ρασίντ Κασίμ, ένας 29χρονος Γάλλος, που είχε επανειλημμένως εμφανιστεί στα προπαγανδιστικά βίντεο του Ισλαμικού Κράτους, προσπάθησε να καθοδηγήσει τριακόσιες επαφές να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε γαλλικό έδαφος, δημοσιεύοντας λίστες στόχων και οδηγίες για κάθε επίθεση.

Μεταξύ αυτών των επαφών ο Λαροσί Αμπαλά, ο οποίος δολοφόνησε με μαχαίρι έναν αστυνομικό και τον συνεργάτη του στα προάστια του Παρισιού τον Ιούνιο, αλλά και δύο νεαροί που σκότωσαν ηλικιωμένο ιερέα στη Βόρεια Γαλλία τον Ιούλιο. Στη λίστα των επαφών του Κασίμ ήταν και κάποιες γυναίκες, οι οποίες σήμερα κατηγορούνται ότι επρόκειτο να ανατινάξουν αυτοκίνητο γεμάτο με φιάλες υγραερίου που ήταν σταθμευμένο κοντά στην Παναγία των Παρισίων.

Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι Αρχές είναι να εισχωρήσουν στις αίθουσες συζήτησης των εξτρεμιστών υποδυόμενοι τους τζιχαντιστές. Μάλιστα, η Telegram είναι τόσο βέβαιη για τα κρυπτογραφικά της συστήματα, ώστε προσφέρει 300 χιλιάδες δολάρια σε οποιονδήποτε καταφέρει να τα σπάσει. Η εφαρμογή, εκτός των άλλων, δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα «αυτοκαταστροφής» των μηνυμάτων, έτσι ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις Αρχές.

O επικεφαλής των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών, Πατρίκ Καλβάρ, χαρακτήρισε την εφαρμογή «το βασικό δίκτυο που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες», επισημαίνοντας ότι οι Αρχές απαντούν τα προβλήματα της κρυπτογράφησης καθημερινά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή