Μαζικές διαδηλώσεις κατά TTIP, CETA και Τisa

Μαζικές διαδηλώσεις κατά TTIP, CETA και Τisa

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πάνω από 250.000 άνθρωποι αναμένονται σήμερα σε επτά γερμανικές πόλεις σε διαδηλώσεις εναντίον των εμπορικών συμφωνιών TTIP, CETA και Τisa, σε μια μαζική κινητοποίηση με αποδέκτες τη γερμανική κυβέρνηση αλλά και τα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών. Σκοπός των διαδηλωτών είναι να γείρουν την πλάστιγγα στην εσωκομματική ψηφοφορία που θα γίνει μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών τη Δευτέρα, ώστε να μην κατορθώσει ο επικεφαλής του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να προωθήσει τη συμφωνία CETA.

Ενδεχόμενη ήττα του Γκάμπριελ στην ψηφοφορία αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει ως και στην παραίτησή του. Πώς, όμως, έφθασε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών να εξαρτά το πολιτικό του μέλλον από μία εμπορική συμφωνία και πώς έφθασαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να κινητοποιούνται κατά της συμφωνίας αυτής; Και τι θα συμβεί αν οι Σοσιαλδημοκράτες δώσουν το «πράσινο φως» στην προώθησή της;

Αντιμέτωπος με την ευρύτατη απόρριψη των συμφωνιών αυτών ως δούρειων ίππων των πολυεθνικών εταιρειών, επικίνδυνων για τα εργασιακά δικαιώματα, το περιβάλλον και τη δημοκρατία, ο Γκάμπριελ αποτόλμησε τον ριψοκίνδυνο ελιγμό να εγκαταλείψει την TTIP (ΗΠΑ-ΕΕ) προκειμένου να διασώσει την CETA (Καναδάς-ΕΕ). Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών και αντικαγκελάριος μετέβη αυτές τις ημέρες στον Καναδά, με στόχο να αποσπάσει διευκρινίσεις για τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία της συμφωνίας από την υπουργό Εμπορίου Κρίστια Φρίντλαντ και τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

«Στην παρούσα μορφή της, η CETA δεν είναι αποδεκτή», δήλωσε ο Τομπίας Αφσάλι, που θα ψηφίσει τη Δευτέρα εκ μέρους συνέδρου από τη Βαυαρία. Το τοπικό παράρτημα των Σοσιαλδημοκρατών της Βαυαρίας, όπως και πολλά άλλα, έχει προτείνει στα μέλη του να απορρίψουν την CETA. Απορριπτική είναι και η στάση των γερμανικών συνδικάτων, τα οποία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Μελέτη του Πανεπιστημίου Tufts των ΗΠΑ για τις επιπτώσεις της συμφωνίας CETA, την οποία επικαλείται το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς, συνιστά στους Ευρωπαίους πολιτικούς να μην προχωρήσουν στην έγκριση της CETA, εκτιμώντας ότι αυτή μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω απορρύθμιση των αγορών και των εργασιακών σχέσεων, αλλά και σε αύξηση του δανεισμού και αποσταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Οι ερευνητές προτείνουν στην Ευρώπη να μην επαναλάβει τα σφάλματα που έγιναν στην Αμερική με τη συμφωνία NAFTA.

Ακολουθεί η Αυστρία

Διαδηλώσεις κατά των εμπορικών συμφωνιών έχουν προγραμματισθεί σήμερα και στην Αυστρία, μια χώρα που έχει διχαστεί έως την κορυφή της κυβέρνησης για το θέμα αυτό. Ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Κρίστιαν Κερν τάσσεται κατά της συμφωνίας CETA, θεωρώντας ανεπαρκείς τις βελτιώσεις που έχουν συμφωνηθεί, ενώ ο Χριστιανοδημοκράτης αντικαγκελάριος Μιτερλένερ θεωρεί ότι η ψήφος της Αυστρίας στο συμβούλιο υπουργών Εμπορίου την Πέμπτη πρέπει να είναι θετική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή