Κυριαρχία Πούτιν αναμένεται από τις κάλπες στη Ρωσία

Κυριαρχία Πούτιν αναμένεται από τις κάλπες στη Ρωσία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Οι Ρώσοι προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες, με το Κρεμλίνο να έχει τον πλήρη έλεγχο και τα κόμματα που στηρίζουν τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να αναμένεται να κυριαρχήσουν. Οι εθνικές βουλευτικές και τοπικές εκλογές έρχονται εν μέσω μιας μακράς περιόδου αναταραχών για την ευρασιατική χώρα, στο πλαίσιο της οποίας εξελίχθηκαν η κρίση της Κριμαίας, η σημαντικότερη αναβίωση του ψυχροπολεμικού κλίματος με τη Δύση από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η εμβάθυνση της οικονομικής κρίσης και η στρατιωτική εμπλοκή στον συριακό εμφύλιο.

Τουλάχιστον 110 εκατ. ψηφοφόροι είναι εγγεγραμμένοι για να επιλέξουν τα 450 μέλη της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας για τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς και τα μέλη τοπικών κοινοβουλίων σε ορισμένα σημεία της χώρας. Τα κόμματα που αναμετρούνται είναι 14 και οι υποψήφιοί τους 6.500, ωστόσο αυτό φαίνεται να έχει μικρή σημασία, καθώς η προηγούμενη Δούμα είχε στις τάξεις της μόνο ένα αντιπολιτευόμενο μέλος και έδειχνε να αποτελεί απλώς ένα σώμα που ακολουθεί κατά γράμμα τη γραμμή του Κρεμλίνου. Στις εκλογές θα συμμετάσχει για πρώτη φορά η Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014.

Στο μεταξύ, η Ρωσία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ύφεση της 16χρονης κυριαρχίας του Ρώσου προέδρου, με τα επίπεδα φτώχειας να έχουν αυξηθεί και την αγοραστική δύναμη της μεσαίας τάξης να έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα. Ωστόσο, η οικονομική κρίση, όπως και η εκστρατεία στη Συρία και οι κακές σχέσεις με τη Δύση, δεν έχει κυριαρχήσει στην προεκλογική περίοδο, η οποία σύμφωνα με παρατηρητές είναι η πιο βαρετή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, και το Κρεμλίνο παραμένει αισιόδοξο καθώς η αποδοχή του Πούτιν παραμένει στο 80%, κάτι που δεν φαίνεται να αλλάζει άμεσα. Επίσης, σε μια προσπάθεια να δώσει περισσότερη νομιμοποίηση στην ψήφο, το Κρεμλίνο αντικατέστησε τον υπεύθυνο για τη διαδικασία, ο οποίος βρισκόταν μπλεγμένος σε σειρά σκανδάλων, με έναν υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ωστόσο, η νόμιμη παρουσία γνήσιων αντιπολιτευόμενων υποψηφίων έχει αυξηθεί σημαντικά φέτος, με την παρουσία σε τηλεοπτικά ντιμπέιτ και διαφημίσεις να είναι ηχηρή. Παρ’ όλα αυτά, ο τηλεοπτικός χρόνος και τα κρατικά κονδύλια που απολαμβάνει το κυβερνών κόμμα δείχνουν ότι το πεδίο ευνοεί αμετάκλητα τα κόμματα που στηρίζουν το Κρεμλίνο, και αρκετοί κριτικοί επιμένουν ότι οι εκλογές δεν μπορούν να θεωρηθούν δίκαιες.

Για αρκετούς οι εκλογές απλώς θα προετοιμάσουν το έδαφος για τις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο του 2018. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να θέσει ξανά υποψηφιότητα, διεκδικώντας να γίνει ο δεύτερος μακροβιότερος ηγέτης της Ρωσίας μετά τον Στάλιν. Επομένως, οι ρωσικές αρχές επιδιώκουν τη διενέργεια ομαλών εκλογών την Κυριακή, ώστε να διευκολύνουν τον δρόμο του Πούτιν προς τη νίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή