Αυστρία: Ενταξη στην «ομάδα του Βίζεγκραντ» ζητά η Ακροδεξιά

Αυστρία: Ενταξη στην «ομάδα του Βίζεγκραντ» ζητά η Ακροδεξιά

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ένταξη της Αυστρίας στην αποκαλούμενη «Ομάδα του Βίζεγκραντ», των τεσσάρων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία) που επικρίνονται για την αμφιλεγόμενη, σκληροπυρηνική έως και αντιευρωπαική πολιτική τους -ιδιαίτερα στο προσφυγικό- ζητά ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης, το οποίο εδώ και έναν χρόνο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στη χώρα, με ποσοστό πάνω από 30%.

Σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Τιρόλερ Τάγκεστσαιτουνγκ», ο κ. Στράχε τονίζει πως με μία ενισχυμένη «Ομάδα του Βίζεγκραντ» ο ίδιος «βλέπει» την ευκαιρία μίας μεταρρύθμισης της Ευρωπαικής Ενωσης και για το λόγο αυτό υποστηρίζει την υποβολή αίτησης από την Αυστρία για την ένταξή της στην «Ομάδα».

Σύμφωνα με τον αρχηγό του Κόμματος των Ελευθέρων — των οποίων ο υποψήφιος στον επαναληπτικό γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 4ης Δεκεμβρίου, Νόρμπερτ Χόφερ, έχει καλές πιθανότητες να αναδειχθεί νικητής — στην «Ομάδα του Βίζεγκραντ» σχηματίζεται «ένας αντίποδας προς την Ανγκελα Μέρκελ».

Οπως επισημαίνει ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε στη συνέντευξή του στην «Τιρόλερ Τάγκεστσαιτουνγκ», «έως τώρα γίνονται μέσα στην ΕΕ κάποιες συμφωνίες ανάμεσα στη Γερμανία και στη Γαλλία, τις οποίες πρέπει μετά να καταπιούν όλοι οι άλλοι».

Η Αυστρία θα ήταν ευπρόσδεκτος εταίρος στην «Ομάδα του Βίζεγκραντ», είχε τονίσει ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, υποδεχόμενος την περασμένη Δευτέρα στο προεδρικό μέγαρο στην Πράγα, τον Νόρμπερτ Χόφερ, σε μία συνάντηση η οποία προκάλεσε σάλο λόγω των αντικρουόμενων θέσεων ως προς την ιδιότητα με την οποία ο ίδιος έγινε δεκτός από τον αρχηγό του γειτονικού κράτους, ο οποίος μάλιστα δεν παρέλειψε στο παρελθόν να εκφράσει την προτίμησή του για τον ακροδεξιό υποψήφιο.

Η «Ομάδα του Βίζεγκραντ» είχε ιδρυθεί το 1990 στην πόλη Βίζεγκραντ της Δυτικής Ουγγαρίας από τις τρεις πρώην κομμουνιστικές χώρες Ουγγαρία, Πολωνία και την -τότε ενιαία ακόμη- Τσεχοσλοβακία, για να προωθήσουν την προσέγγισή τους με την ΕΕ, έπειτα από την κατάρρευση των προηγούμενων καθεστώτων τους και τη διάλυση του «Συμφώνου της Βαρσοβίας».

Είναι χαρακτηριστικό πως οι τέσσερις χώρες της «Ομάδας του Βίζεγκραντ», οι οποίες είχαν ενταχθεί ως πλήρη μέλη στην ΕΕ τον Μάιο του 2004, μεταξύ άλλων, έχουν τορπιλίσει τις προσπάθειες της ΕΕ για μία δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ -στη βάση ενός συστήματος που είχε αποφασιστεί σε Σύνοδο Κορυφής- ενώ στο χθεσινό Ευρωπαικό Συμβούλιο στην Μπρατισλάβα, φέρεται να κατέθεσαν τις δικές τους θέσεις, με τις οποίες ζητούν μία επιστροφή στα κράτη-έθνη εντός της ΕΕ, μία σκληρότερη δημοσιονομική πειθαρχία, όπως επίσης τη δημιουργία στρατιωτικών δυνάμεων εντός της ΕΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή