Η Χίλαρι, η υγεία της και το επικοινωνιακό λάθος

Η Χίλαρι, η υγεία της και το επικοινωνιακό λάθος

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρό σφάλμα τακτικής αποδείχθηκε η απόφαση της Χίλαρι Κλίντον, το περασμένο Σαββατοκύριακο, να μη δημοσιοποιήσει αμέσως το γεγονός ότι προσβλήθηκε από πνευμονία. Ο επικοινωνιακός χειρισμός της αδιαθεσίας, την οποία αισθάνθηκε η κ. Κλίντον κατά τη διάρκεια της τελετής μνήμης για τα 15 χρόνια από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και την υποχρέωσε να εγκαταλείψει εσπευσμένα το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου, απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου και τροφοδότησε την εκστρατεία Τραμπ με νέα επιχειρήματα.

Η απαίτηση της Χίλαρι Κλίντον για σεβασμό της ιδιωτικής της ζωής εκπυρσοκρότησε. Στελέχη της εκστρατείας της παραδέχθηκαν ότι όφειλαν να είναι πιο ειλικρινείς, επισπεύδοντας τη δημοσιοποίηση εκτενούς ιατρικής γνωμάτευσης για την κατάσταση της υγείας της πρώην υπουργού. Ο τρόπος με τον οποίο μαθεύτηκε η ασθένεια της κ. Κλίντον αναζωπύρωσε τις ανησυχίες πολλών υποστηρικτών της για την αντανακλαστική της ανάγκη να περιορίζει τη διασπορά πληροφοριών, επικαλούμενη «ζώνη σεβασμού ιδιωτικού βίου» κάθε φορά που διαισθάνεται την ύπαρξη πολιτικής απειλής.

Το έντονο ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης γύρω από την υγεία της Χίλαρι Κλίντον οργίζει την προεκλογική της ομάδα, η οποία προσπάθησε όλη την εβδομάδα να στρέψει την προσοχή του κοινού στην αδιαφάνεια που χαρακτηρίζει κάθε πτυχή της ιδιωτικής και επιχειρηματικής ζωής του αντιπάλου της, Ντόναλντ Τραμπ. Επιβεβαιώνοντας τον παραπάνω ισχυρισμό της αντιπάλου του, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στα μέσα της εβδομάδας ότι θα κοινοποιούσε λεπτομερή ιατρική γνωμάτευση για την υγεία του στην εκπομπή του διάσημου ιατρού και παρουσιαστή ψυχαγωγικής τηλεοπτικής εκπομπής, γνωστού ως «δρ Οζ». Η Χίλαρι Κλίντον, υποστηρίζουν οι συνεργάτες της, έχει καταθέσει λεπτομερές προεκλογικό πρόγραμμα, κάτι που ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έκανε. Πέρυσι, η κ. Κλίντον κοινοποίησε τα αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων, ενώ ο κ. Τραμπ αρκέστηκε στο να δημοσιοποιήσει σύντομη επιστολή του ιατρού του, με επίθετα στον υπερθετικό βαθμό για την «αντοχή και τη δύναμή του».

Η κ. Κλίντον στηρίζεται εδώ και χρόνια σε στενό κύκλο ιδιαίτερα αφοσιωμένων συνεργατών, που μοιράζονται την καχυποψία της απέναντι σε εκκλήσεις πλήρους διαφάνειας. Κάποιοι από τους συνεργάτες της, όπως η Χούμα Αμπεντίν και η Σέριλ Μιλς, εργάζονται στο πλευρό της από τη δεκαετία του 1990, εποχή κατά την οποία η Χίλαρι Κλίντον κατήγγειλε την ύπαρξη «ευρείας συνωμοσίας της Δεξιάς» με στόχο την πολιτική εξόντωση της ιδίας και του συζύγου της, Μπιλ Κλίντον.

Οι συνεργάτες της Δημοκρατικής υποψηφίου έχουν δίκιο να παραμένουν ιδιαίτερα προσεκτικοί σε κάθε ζήτημα, που αφορά την υγεία της. Οι πολιτικοί της αντίπαλοι έχουν διασπείρει πληθώρα θεωριών συνωμοσίας, που θέλουν την κ. Κλίντον να πάσχει από ψυχιατρικές και νευρολογικές νόσους. Η συντηρητική ιστοσελίδα Drudge Report δημοσίευσε, μία ημέρα μετά το «επεισόδιο βήχα» της Χίλαρι Κλίντον σε εκδήλωση στις 5 Σεπτεμβρίου στο Κλίβελαντ του Οχάιο, φωτομοντάζ που εμφάνιζε τα μέλη της συνοδείας της πρώην υπουργού να φορούν ιατρικές μάσκες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, την ίδια στιγμή, ότι οι ψηφοφόροι δεν συγκινήθηκαν ιδιαίτερα από την «υπόθεση πνευμονία». Ποσοστό 74% των εγγεγραμμένων ανέφερε σε δημοσκόπηση του δικτύου Fox ότι δεν ενδιαφέρεται εάν η Κλίντον είναι αρκετά υγιής για να επιτελέσει τα καθήκοντα του προέδρου. Το ζήτημα της αξιοπιστίας, όμως, παραμένει η αχίλλειος πτέρνα της κ. Κλίντον. Ποσοστό 60% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν τρέφει εμπιστοσύνη σε αυτήν, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της Washington Post.

Το βράδυ του Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου, μιλώντας με τους προσκεκλημένους εκδήλωσης δωρητών της εκστρατείας της, η κ. Κλίντον –που υπέφερε ήδη από τα συμπτώματα της πνευμονίας– χαρακτήρισε το ήμισυ των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ «ένα καλάθι αξιοθρήνητους», για να ζητήσει δημόσια συγγνώμη την Κυριακή.

Το ιατρικό περιστατικό και ο χειρισμός του από τα μέλη της ομάδας Κλίντον έκαναν τον βετεράνο της αμερικανικής πολιτικής σκηνής και πρώην σύμβουλο του προέδρου Ομπάμα, Ντέιβιντ Αξελροντ, να γράψει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Τα αντιβιοτικά είναι ικανά να αντιμετωπίσουν την πνευμονία. Ποια είναι, όμως, η ενδεδειγμένη θεραπεία για την ανθυγιεινή εμμονή στην ιερότητα της ιδιωτικής ζωής, που επανειλημμένα δημιουργεί αναίτια προβλήματα;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή