Αυτοκριτική Μέρκελ πριν από τις εκλογές για τη Γερουσία του Βερολίνου

Αυτοκριτική Μέρκελ πριν από τις εκλογές για τη Γερουσία του Βερολίνου

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έκανε αυτοκριτική για την -περίφημη πλέον- φράση της «θα τα καταφέρουμε» στο προσφυγικό.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι λυπάται που η πρότασή της αυτή ακούγεται κάπως υπερβολική και στη πορεία του χρόνου έγινε ένας τύπος κενός περιεχομένου.

«Πριν ένα χρόνο οι τρεις αυτές λέξεις είχαν την έννοια της παρότρυνσης», διευκρύνισε η ίδια, αλλά πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται ότι πολώνουν, όπως είπε απολογητικά σε συνέντευξη της στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche.

Ας σημειωθεί ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έλαβε τις αποστάσεις της από την φράση αυτή, η οποία προκαλεί το αίσθημα πολλών πολιτών λόγω της πολιτικής της των ανοικτών θυρών για τους πρόσφυγες, μία μέρα πριν τις εκλογές για τη Γερουσία του Βερολίνου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του δεύτερου δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ZDF το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα θα πέσει στο 18% στην πρωτεύουσα, δηλαδή τα χειρότερο ποσοστό που έχει λάβει στην ιστορία του.

Η φράση αυτή είναι «μέρος της πολιτικής μου δουλειάς, διότι είμαι πεπεισμένη ότι είμαστε μια ισχυρή χώρα και ότι μπορούμε να βγούμε ενδυναμωμένοι και από αυτήν την φάση», είπε συγκεκριμένα η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η φράση αυτή την οποία χρησιμοποίησε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης «είναι η έκφραση μιας στάσης την οποία μετά βεβαιότητας γνωρίζουν πολλοί από την επαγγελματική και ιδιωτική τους ζωή», είπε η Α. Μέρκελ. Λυπάται, πάντως, που έχει αποκτήσει από τα τέλη Αυγούστου 2015 ένα τέτοιο βάρος.

«Μερικές φορές σκέφτομαι όμως ότι αυτή η φράση ακούγεται υπερβολική», παραδέχτηκε. «Τόσο που θα προτιμούσα να μην την επαναλάβω. Έχει γίνει ένα είδος απλού συνθήματος, σχεδόν ένας τύπος κενού περιεχομένου», προσέθεσε.

«Ορισμένοι αισθάνονται να προκαλούνται από τη φράση αυτή. Δεν το εννοούσα όμως έτσι, αλλά ως παρότρυνση, ως αναμφισβήτητη αναγνώριση. Και μάλιστα διότι γνωρίζω καλά ότι όλοι μας σε αυτή τη χώρα επωμιζόμαστε από κοινού πάρα πολλά, κάτι όμως το οποίο δεν περιγράφεται αμέσως από τις υπερβολικά συχνά επαναλαμβανόμενες τρεις λέξεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή