Συνελήφθη ο ύποπτος για τις βόμβες στη Νέα Υόρκη

Συνελήφθη ο ύποπτος για τις βόμβες στη Νέα Υόρκη

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από περιπετειώδες ανθρωποκυνηγητό και ανταλλαγή πυρών στην πόλη Λίντεν της πολιτείας Νιου Τζέρσεϊ, οι διωκτικές αρχές συνέλαβαν τον βασικό ύποπτο για τις δύο βομβιστικές ενέργειες του περασμένου Σαββάτου, που επανέφεραν το φάντασμα της τρομοκρατίας στο κέντρο της αμερικανικής πολιτικής ζωής.

Πρόκειται για τον 28χρονο Αχμάντ Χαν Ραχαμί, ο οποίος γεννήθηκε στο Αφγανιστάν, απέκτησε αμερικανική υπηκοότητα και ζούσε στο Ελίζαμπεθ του Νιου Τζέρσεϊ. Το FBI είχε εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του Ραχαμί, θεωρώντας τον ύποπτο τόσο για τη βομβιστική ενέργεια στη συνοικία Τσέλσι του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη, που τραυμάτισε 29 ανθρώπους το βράδυ του Σαββάτου, όσο και για την έκρηξη στο Σίσαϊντ Παρκ του Νιου Τζέρσεϊ, το πρωί της ίδιας ημέρας, που δεν προκάλεσε θύματα. Ο Ραχαμί εντοπίστηκε σε μπαρ μέσα στο οποίο κοιμόταν και άνοιξε πυρ όταν αντελήφθη τους αστυνομικούς, τραυματίζοντας δύο εξ αυτών, ενώ τραυματίστηκε και ο ίδιος, προτού συλληφθεί και μεταφερθεί με φορείο σε ασθενοφόρο.

Η ατμόσφαιρα στις Ηνωμένες Πολιτείες φορτίστηκε ακόμη περισσότερο από άλλα περιστατικά με οσμή τρομοκρατίας, που δεν είχαν εξακριβωθεί μέχρι χθες το βράδυ αν συνδέονται μεταξύ τους. Το βράδυ του Σαββάτου εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός στην 27η Λεωφόρο, σε σχετικά μικρή απόσταση από το σημείο της έκρηξης στο Τσέλσι. Ο μηχανισμός, παρεμφερής αλλά όχι πανομοιότυπος με εκείνον του Τσέλσι, εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη. Λίγο αργότερα, άγνωστος άνδρας επιτέθηκε σε εμπορικό κέντρο έξω από τη Μινεάπολη, στην πολιτεία της Μινεσότα, τραυματίζοντας εννέα άτομα προτού πυροβοληθεί θανάσιμα από αστυνομικούς. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι, πριν από τον θάνατό του, έκανε κάποια «αναφορά στον Αλλάχ», ενώ ιστοσελίδα που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος ανέφερε ότι επρόκειτο για «στρατιώτη του χαλιφάτου».

Τέλος, το βράδυ της Κυριακής, οι αστυνομικές αρχές ανακάλυψαν σακίδιο με πέντε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ελίζαμπεθ, στο Νιου Τζέρσεϊ. Ενας εκ των μηχανισμών ανατινάχθηκε κατά την εξουδετέρωσή του από ρομπότ των διωκτικών αρχών.

Τόσο ο δήμαρχος της πόλης της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, όσο και ο κυβερνήτης της ομώνυμης πολιτείας, Αντριου Κουόμο, απέφυγαν κατά τις πρώτες δηλώσεις τους μετά την έκρηξη στο Μανχάταν να προδικάσουν ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια, με διασυνδέσεις στο εξωτερικό. Χθες, όμως, άλλαξαν τόνο, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι πιθανότητες κλίνουν ισχυρά προς αυτή την εκδοχή. «Οσο περισσότερα μαθαίνουμε από ώρα σε ώρα, τόσο περισσότερο φαίνεται ότι πρόκειται για τρομοκρατία», δήλωσε ο Ντε Μπλάζιο προ της σύλληψης του υπόπτου. «Οι σημερινές πληροφορίες προϊδεάζουν για διεθνείς διασυνδέσεις, αλλά θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα», δήλωσε από την πλευρά του ο Κουόμο.

Σχολιάζοντας τα κρούσματα του προηγούμενου σαραντοκτάωρου, ο πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε τους ομοεθνείς του «να μην υποκύψουν στον φόβο», σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις διασύνδεσης του επεισοδίου της Μινεσότα με τις εκρήξεις στην Ανατολική Ακτή.

Αναπόφευκτα, τα νέα περιστατικά βίας ενεπλάκησαν στην αντιπαράθεση Κλίντον – Τραμπ ενόψει προεδρικών εκλογών. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος βρήκε την ευκαιρία να επανέλθει στο προσφιλές του τροπάριο κατά το οποίο «η χώρα είναι αδύναμη» γιατί η κυβέρνηση Ομπάμα «αφήνει χιλιάδες και δεκάδες χιλιάδες (μετανάστες) να περνούν τα σύνορα». Σε διαφορετικό τόνο, η πρώην υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν «την αποφασιστικότητα και όχι τον φόβο», υποστηρίζοντας ότι όσοι, σαν τον Ντόναλντ Τραμπ, επιχειρούν να μετατρέψουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας σε πόλεμο κατά του Ισλάμ «παίζουν το παιχνίδι των εξτρεμιστών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή