Μέρκελ: «Στην προσφυγική κρίση δεν τα κάναμε όλα σωστά»

Μέρκελ: «Στην προσφυγική κρίση δεν τα κάναμε όλα σωστά»

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκλογές της Κυριακής στο κρατίδιο του Βερολίνου έφεραν ένα βήμα πιο κοντά τη δύση του βίου των «μεγάλων συνασπισμών» στη γερμανική πολιτική, καθώς οι σοβαρές απώλειες των Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της συγκυβέρνησης στη γερμανική πρωτεύουσα. Δύο εβδομάδες μετά τη δεινή ήττα στις εκλογές του Μεκλεμβούργου, η καγκελάριος Μέρκελ αντιμετώπισε με αυτοκριτική διάθεση το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα, από το οποίο βγήκαν ευνοημένοι η αντιμεταναστευτική AfD, οι Φιλελεύθεροι και το κόμμα της Αριστεράς.

Στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών, ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ απάντησε στο εκλογικό ράπισμα αποξενώνοντας ακόμη μεγαλύτερη μερίδα ψηφοφόρων του κόμματός του, με την επιμονή στην έγκριση της αμφιλεγόμενης συνθήκης ελευθέρου εμπορίου CETA ανάμεσα στην Ε.Ε. και στον Καναδά στην κομματική συνεδρίαση που διεξήχθη χθες. Το Σάββατο, περίπου 300.000 άνθρωποι είχαν διαδηλώσει εναντίον της συνθήκης αυτής σε όλη τη Γερμανία, έκφραση απόρριψης που ελήφθη υπόψη μόνο από το 1/3 των ψηφισάντων στη χθεσινή συνεδρίαση. Τα δύο τρίτα αποδέχθηκαν την πρόταση Γκάμπριελ, την οποία ο αντικαγκελάριος είχε συνοδεύσει με την προειδοποίηση ότι, εφόσον έχανε, θα παραιτείτο από την ηγεσία του κόμματος.

Εξάλλου, παρά την ήττα της Κυριακής, το τέλος εποχής του μεγάλου συνασπισμού στο Βερολίνο αφήνει στο αξίωμά του τον Σοσιαλδημοκράτη δήμαρχο Μίχαελ Μίλερ, ο οποίος θα επιχειρήσει συγκυβέρνηση με το κόμμα της Αριστεράς, που ήρθε τρίτο, και τους Πράσινους, που ήρθαν τέταρτοι. Τα βλέμματα, ωστόσο στράφηκαν στο πέμπτο κόμμα, την ξενοφοβική AfD, η οποία απέσπασε 14,2% στην πρώτη της κάθοδο σε τοπικές εκλογές του Βερολίνου. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από το 21% που είχε αποσπάσει στο Μεκλεμβούργο, αλλά το γεγονός ότι σημειώθηκε σε μια πολυπολιτισμική πόλη όπως το Βερολίνο, όπου το ένα τρίτο των κατοίκων έχει ξένες ρίζες, αποκρυσταλλώνει τις πολιτικές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα.

Το φαινόμενο AfD τροφοδοτείται από δυσαρέσκεια σε ευρύ φάσμα τομέων της πολιτικής, αλλά στη χθεσινή τοποθέτησή της, η Γερμανίδα καγκελάριος επέλεξε να αποδώσει τις ευθύνες μόνο στη στάση της στην προσφυγική κρίση.

«Πρόκειται για ένα πολύ δυσάρεστο, απογοητευτικό αποτέλεσμα», είπε η Μέρκελ, αναγνωρίζοντας ότι, ως πρόεδρος του κόμματος, φέρει ευθύνη για την απώλεια έξι μονάδων σε σχέση με το «ήδη κακό» αποτέλεσμα της προηγούμενης φοράς. «Στην προσφυγική κρίση δεν τα κάναμε όλα σωστά», δήλωσε η καγκελάριος. «Δεν ήμασταν ακριβώς παγκόσμιοι πρωταθλητές στο θέμα της ενσωμάτωσης των μεταναστών και περιμέναμε πολύ μέχρις ότου ασχοληθούμε με το προσφυγικό ζήτημα. Θα ήθελα να μπορούσα να γυρίσω το ημερολόγιο πολλά χρόνια πίσω», προσέθεσε, «ώστε να είχε προετοιμαστεί η Γερμανία καλύτερα για τις εξελίξεις».

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η Μέρκελ ανέφερε πως ποσοστό 82% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση ζητάει αλλαγή πολιτικής στο προσφυγικό. «Θα ήθελα πολύ να δω πιο συγκεκριμένα τι είδους αλλαγή είναι αυτή που επιθυμούν οι πολίτες», είπε. «Αν αυτό σημαίνει ότι απλώς δεν θέλουν ξένους και ιδίως όχι ξένους μουσουλμανικού θρησκεύματος, τότε ως καγκελάριος δεν μπορώ να τους ακολουθήσω, γιατί το σύνταγμα και τα ηθικά θεμέλια της Χριστιανοδημοκρατίας δεν το επιτρέπουν», συνέχισε. «Αν το 82% θέλει να μου πει ότι η κατάσταση που ζήσαμε την περασμένη χρονιά δεν πρέπει να επαναληφθεί, τότε κι εγώ γι’ αυτό αγωνίζομαι. Αυτόν τον σκοπό υπηρετούν τα μέτρα που λάβαμε τους τελευταίους μήνες». 

Η Μέρκελ επισημοποίησε επίσης το «διαζύγιό» της από τη διάσημη φράση «Wir schaffen das» (θα τα καταφέρουμε), που είχε χρησιμοποιήσει πέρυσι προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι μια χώρα με το πληθυσμιακό και οικονομικό βάρος της Γερμανίας δεν θα λυγίσει υποδεχόμενη αριθμό προσφύγων ίσο με το ένα ογδοηκοστό του πληθυσμού της. «Κάποιοι θεώρησαν αυτήν τη φράση προσβλητική», είπε χθες η Μέρκελ, «δεν ήταν αυτός ο στόχος μου».

Υποψηφιότητα

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν απάντησε σε ερώτηση ως προς το αν θα είναι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές του 2017, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί πολιτικός που θα μπορούσε να την αντικαταστήσει. Πάντως, η εσωκομματική δυσαρέσκεια λόγω της εκλογικής καθίζησης θα καταστήσει ιδιαίτερα ενδιαφέρον το κομματικό συνέδριο του Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή