Τη δυνατότητα συγκυβέρνησης απέκτησε η AfD

Τη δυνατότητα συγκυβέρνησης απέκτησε η AfD

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγαλύτερη εκλογική επιτυχία της ξενοφοβικής AfD σημειώθηκε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στη Νέα Υόρκη: μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ θεώρησε καλό να ακυρώσει το ταξίδι της στη Νέα Υόρκη, όπου επρόκειτο να λάβει μέρος στην πρώτη διεθνή σύνοδο για το προσφυγικό. Η Μέρκελ επέλεξε να απόσχει από τη σύνοδο του ΟΗΕ, ενώ την ίδια στιγμή από το Βερολίνο έψεξε τις πολιτικές ηγεσίες άλλων χωρών ότι δεν έχουν αντιληφθεί επαρκώς «την ηθική και την παγκόσμια φύση του προσφυγικού ζητήματος».

Η σύνδεση του προσφυγικού ζητήματος με το εκλογικό αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν είναι τόσο ευθύγραμμη όσο θα υπέθετε κανείς. Το exit poll της Dimap μεταξύ των ψηφοφόρων της AfD αποκάλυψε ότι μόλις ένας στους τρεις επέλεξε το νεοεμφανιζόμενο κόμμα εξαιτίας της «πολιτικής του κατά του ισλάμ». Αντιθέτως, τα τρία τέταρτα ανέφεραν ότι ήθελαν να στείλουν «μήνυμα προς τα υπόλοιπα κόμματα». Επίσης, ποσοστό 84% των ίδιων των ψηφοφόρων της AfD θεωρούν ότι το κόμμα δεν έχει πάρει επαρκείς αποστάσεις από ακροδεξιές θέσεις.

Μετά τις εκλογές του Βερολίνου, το κόμμα διαθέτει επαρκείς ψήφους ώστε να αναλάβει διοικητικά καθήκοντα σε κάποια δημοτικά διαμερίσματα του Ανατολικού Βερολίνου. Σε αντίστοιχη περίπτωση, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν το ακροδεξιό κόμμα «Ρεπουμπλικανοί» είχε βρεθεί σε παρόμοια θέση, οι εκπρόσωποι των υπολοίπων κομμάτων είχαν ενωθεί ώστε να καταψηφίσουν τους εκπροσώπους του κόμματος. Σήμερα δεν είναι σαφές ποια στάση θα τηρηθεί, καθώς κάποιοι εκπρόσωποι των υπόλοιπων κομμάτων θεωρούν ότι έτσι θα γίνουν ορατές οι μεγάλες αδυναμίες κομματικών στελεχών, που για πρώτη φορά θα χρειαστεί να κάνουν κάτι περισσότερο από ρητορικές καταγγελίες.

Οπως συνέβη και στο Μεκλεμβούργο, προ δεκαπενθημέρου, η πλειονότητα των ψηφοφόρων της ΑfD προήλθε από τη δεξαμενή της αποχής. Η προσέλευση στις κάλπες ανέβηκε από το 60% στο 67%, ενώ η AfD προτιμήθηκε από 69.000 ανθρώπους που δεν είχαν ψηφίσει την προηγούμενη φορά. Αντλησε επίσης 39.000 ψήφους από τη δεξαμενή των Χριστιανοδημοκρατών και 24.000 ψήφους από τη δεξαμενή των Σοσιαλδημοκρατών. Οι αριθμοί αυτοί δεν εξισορροπούνται από αντίστροφες ροές (από την AfD προς τα λοιπά κόμματα) αφού είναι η πρώτη φορά που το κόμμα κατεβαίνει σε εκλογές στο Βερολίνο.

Οι δημοσκοπήσεις

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια τα ποσοστά της AfD, κάτι που δείχνει ότι οι ψηφοφόροι της δεν είχαν αναστολές να παραδεχθούν την επιλογή τους. Θα μπορούσε κι αυτό να θεωρηθεί σύμπτωμα της νομιμοποίησης του ρατσιστικού λόγου, για την οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, η βαυαρική CSU.

To Σαββατοκύριακο, ο γενικός γραμματέας της CSU, Αντρέας Σόιερ δήλωσε ότι «το χειρότερο είναι ένας Σενεγαλέζος που πηγαίνει στην εκκλησία και παίζει ποδόσφαιρο».«Αυτόν δεν θα τον ξεφορτωθούμε ποτέ» υποστήριξε ο Σόιερ, εγκαταλείποντας τα τελευταία προσχήματα. Οταν, πριν από λίγες εβδομάδες η CSU είχε ζητήσει να προτιμώνται πρόσφυγες «που μοιράζονται το δικό μας δυτικό χριστιανικό υπόβαθρο», τα στελέχη της υποστήριζαν ότι δήθεν δεν πρόκειται για έκφραση ρατσισμού.

Η αντίδραση κάποιων ψηφοφόρων στη διολίσθηση αυτή ήταν η ενίσχυση του κόμματος της Αριστεράς, που αύξησε το ποσοστό του κατά 4 μονάδες και πέρασε μπροστά από την AfD. Το 98%, όσων ερωτήθηκαν γιατί προχώρησαν σε αυτή την επιλογή, απάντησε ότι ήθελε να στείλει το κόμμα στην κυβέρνηση, πράγμα που φαίνεται ότι συμβαίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή