Αναζητώντας συμμάχους στην Ευρώπη

Αναζητώντας συμμάχους στην Ευρώπη

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάταιες υπήρξαν οι προσπάθειες της Αγκελα Μέρκελ να προετοιμάσει τη σύνοδο των «27» στην Μπρατισλάβα την Παρασκευή και να θέσει τις βάσεις για μια κοινή συναίνεση των Ευρωπαίων ηγετών στα νέα δεδομένα που έθεσε το Brexit. Η Γερμανίδα καγκελάριος ταξίδεψε σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις τις ημέρες πριν από τη σύνοδο, ώστε να συναντήσει τους 24 από τους 26 ομολόγους της και να τους πείσει ότι η Γερμανία δεν θέτει τη δίκη της ατζέντα για την Ε.Ε. Ωστόσο, η σύνοδος αποδείχθηκε μια αποτυχία, με τα συμπεράσματά της να δέχονται δριμεία κριτική από τον Ματέο Ρέντσι και τον Βίκτορ Ορμπαν. «Δεν ξέρω τι εννοεί η Μέρκελ όταν αναφέρεται στο “πνεύμα της Μπρατισλάβας”», ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «αν τα πράγματα συνεχιστούν έτσι, αντί για το πνεύμα της Μπρατισλάβας θα μιλάμε για το φάντασμα της Ευρώπης».

Η Μπρατισλάβα απέδειξε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γερμανίδα καγκελάριος στο εσωτερικό έχουν ισχυρό αντίκτυπο και στο εξωτερικό. Παρότι για περίπου μία δεκαετία καθόριζε την πορεία της Ευρώπης σε πληθώρα ζητημάτων, η Μέρκελ εμφανίζεται χωρίς ουσιαστικούς φίλους στην επαύριο της προσφυγικής κρίσης, καθώς το πρόσωπό της είναι ταυτισμένο με τη γερμανική λιτότητα και τα ανοιχτά σύνορα, τις δύο πολιτικές που αυτή τη στιγμή ενεργοποιούν τους λαϊκίστικους πολιτικούς σχηματισμούς ανά τη Γηραιά Ηπειρο.

Το Βερολίνο βρίσκεται αποδυναμωμένο, έχοντας υποχωρήσει σε πολλά μέτωπα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυρίως σε θέματα οικονομικής πολιτικής και μετανάστευσης. Συγκεκριμένα, η καγκελάριος δεν κατάφερε να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της να αποδεχτούν τις προσφυγικές ποσοστώσεις, δεχόμενη στην Μπρατισλάβα να εξαιρέσει τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και να αποδεχθεί την πρότασή τους περί «ευέλικτης αλληλεγγύης». Η κυρίαρχη επιρροή της καγκελαρίας αναμένεται να αμφισβητηθεί και στο ζήτημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς έχουν αυξηθεί οι φωνές που καλούν σε αλλαγή πολιτικής. Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο αποκάλεσε τις κυρώσεις «αναποτελεσματικές» και επιζήμιες για την Ε.Ε., ενώ Ρέντσι και Ορμπαν, δύο από τους σημαντικότερους σκεπτικιστές της πολιτικής των κυρώσεων, υπήρξαν δριμύτατα επικριτικοί προς τη Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνόδου.

Το αν η Μέρκελ θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα της Ε.Ε. θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα διαμορφωθεί η σχέση Παρισιού-Βερολίνου το επόμενο διάστημα, με τον Φρανσουά Ολάντ να αναμένεται να αντικατασταθεί την άνοιξη, στις επερχόμενες γαλλικές εκλογές. Εφόσον επόμενος πρόεδρος είναι ο Αλέν Ζιπέ, πολλοί πιστεύουν ότι η Μέρκελ θα ανακτήσει τη θέση της, θέτοντας και πάλι τις βάσεις για μια κοινή και ομόφωνη πορεία για την Ευρώπη. Αντιθέτως, τα δεδομένα φαντάζουν διαφορετικά στο σενάριο που τον Γάλλο πρόεδρο διαδεχθεί ο Νικολά Σαρκοζί. Παρότι από το 2007 μέχρι το 2012 Μέρκελ και Σαρκοζί έχτισαν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους, ο πρώην Γάλλος πρόεδρος σήμερα εκφράζει απόψεις αντίθετες από αυτές τις καγκελαρίου σε πολλά ζητήματα, με κυριότερα το προσφυγικό, τις σχέσεις με Ρωσία και Τουρκία και την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου απ’ την Ε.Ε. «Ο διαχωρισμός με τον Σαρκοζί έχει γίνει τεράστιος», ανέφερε ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος, τονίζοντας πως «εάν εκλεγεί θα αποτελέσει τεράστιο πρόβλημα για τη Μέρκελ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή