ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Συγκρούσεις εκατοντάδων μεταναστών- αστυνομίας στο Καλαί

calais

Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες που επιχειρούσαν να πορευτούν προς την Βρετανία από το Καλαί, στην βόρεια Γαλλία, συγκρούστηκαν με την γαλλική αστυνομία, όπως ανέφεραν σήμερα αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Ρόιτερς και η αστυνομία.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει το πλήθος των μεταναστών που προσπαθούσαν να κατευθυνθούν προς το λιμάνι του Καλαί, μέσω της περιφερειακής οδού.

Οι συγκρούσεις συνέβησαν όχι μακριά από το σημείο όπου ένα τείχος χτίζεται με την χρηματοδότηση της Βρετανίας για να σφραγίσει τον δρόμο, στον οποίο οι μετανάστες συχνά προσπαθούν να επιβιβαστούν σε φορτηγά για να κατευθυνθούν προς τη Βρετανία.

Μια διμερής συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας, που υπογράφηκε το 2003, επιτρέπει σε Βρετανούς αξιωματούχους να ελέγχουν τα διαβατήρια των μεταναστών ενώ βρίσκονται σε γαλλικό έδαφος και το αντίστροφο.

Με τον τρόπο αυτό, τα "σύνορα" της Βρετανίας με τη Γαλλία τοποθετούνται σε γαλλικό έδαφος, έτσι που οι μετανάστες οι οποίοι επιχειρούν να φτάσουν στη Βρετανία υποχρεώνονται να συγκεντρώνονται σε καταυλισμούς στο Καλαί.