Αεροπορική επιδρομή στο Χαλέπι αφήνει πέντε νεκρούς

Αεροπορική επιδρομή στο Χαλέπι αφήνει πέντε νεκρούς

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, να δηλώνουν από τη Νέα Υόρκη ότι «η ανακωχή δεν είναι νεκρή», αλλά τα πραγματικά γεγονότα στη Συρία στέλνουν πολύ διαφορετικά και εξαιρετικά δυσοίωνα μηνύματα. Τουλάχιστον πέντε μέλη ιατρικής αποστολής στην πόλη Χαν Τουμάν, νότια του Χαλεπίου, σκοτώθηκαν χθες από αεροπορική επιδρομή, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα, μία ημέρα μετά τον φονικό βομβαρδισμό αυτοκινητοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, και πάλι στην επαρχία του Χαλεπίου.

Στα θύματα της χθεσινής επιδρομής περιλαμβάνονται τρεις νοσοκόμες και δύο οδηγοί ασθενοφόρων, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Ενωση Οργανώσεων Ιατρικής Περίθαλψης (UOSSM) που εδρεύει στο Παρίσι. Αρχικά, η UOSSM είχε ανακοινώσει ότι ο βομβαρδισμός έπληξε κλινική της οργάνωσης σε ελεγχόμενο από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες τμήμα της επαρχίας Χαλεπίου, αργότερα όμως διευκρίνισε ότι επλήγη χειρουργείο εκστρατείας, στο πεδίο της μάχης. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν και εννέα αντικαθεστωτικοί αντάρτες, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν μέλη της Φατάχ αλ Σαμ (πρώην Αλ Νούσρα), η οποία προέρχεται από την Αλ Κάιντα.

Στο μεταξύ, ο βομβαρδισμός που άφησε πίσω του 20 νεκρούς αμάχους, τη Δευτέρα, εξακολουθεί να πυροδοτεί αντιπαραθέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ελαχιστοποιώντας τις όποιες ελπίδες αναβίωσης της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός. Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μπεν Ρόουντς, δήλωσε: «Ολες οι πληροφορίες δείχνουν ότι επρόκειτο για αεροπορική επιδρομή. Επομένως, υπάρχουν μόνο δύο πλευρές που ενδέχεται να ήταν υπεύθυνες: η συριακή και η ρωσική κυβέρνηση».

Τόσο η Μόσχα όσο και η Δαμασκός αρνούνται τις κατηγορίες, επισημαίνοντας ότι δεν έχει προσκομιστεί ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο, ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε χθες «άμεση, αμερόληπτη διερεύνηση του επεισοδίου». Από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, αποδοκίμασε με σφοδρότητα τους «δειλούς» που βρίσκονται πίσω από την επίθεση, χωρίς να τους κατονομάσει. Πάντως, τα Ηνωμένα Εθνη, ενώ αρχικά απέδωσαν τον βομβαρδισμό της αυτοκινητοπομπής σε αεροπορική επιδρομή, στη συνέχεια απέσυραν αυτή την εκτίμηση, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα για τα πραγματικά περιστατικά. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κάλεσε τη Ρωσία να επιβάλει στη συριακή κυβέρνηση αναστολή πτήσεων των πολεμικών αεροσκαφών της σε «ευαίσθητες περιοχές» ώστε να εξασφαλισθεί η ασφαλής μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σφοδρές συγκρούσεις

Το βέβαιο είναι ότι μετά τον τερματισμό της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, τη Δευτέρα, οι εχθροπραξίες κλιμακώνονται επικίνδυνα. Δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού και αντικαθεστωτικοί αντάρτες είχαν εμπλακεί, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σε σφοδρές συγκρούσεις σε δύο βασικά μέτωπα: τα περίχωρα του Χαλεπίου, στο βόρειο τμήμα της χώρας, και σε περιοχές της κεντρικής πόλης Χάμα. Το Συριακό Παρατηρητήριο επιβεβαίωσε πληροφορίες των κρατικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες ο κυβερνητικός στρατός σημείωσε κάποια κέρδη στο Χαλέπι.

Σε αυτήν τη φορτισμένη ατμόσφαιρα, αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση του Ρώσου υπ. Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ότι το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου, κατευθύνεται, μαζί με την αρμάδα που το συνοδεύει, στην ανατολική Μεσόγειο. Ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι τα αεροπλάνα που μεταφέρει, οπλισμένα με πυραύλους ακριβείας, θα χρησιμοποιηθούν σε επιδρομές εναντίον του Ι.Κ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή