Φιλόδοξο σχέδιο κατεδάφισης των Ιστίων στη Νάπολη

Φιλόδοξο σχέδιο κατεδάφισης των Ιστίων στη Νάπολη

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΑΠΟΛΗ. Τον ορίζοντα της Νάπολης «κακοποιούν» με την αρχιτεκτονική αισθητική τους τέσσερα τσιμεντένια οικοδομικά τετράγωνα παλαιωμένων κατοικιών, γνωστά ως τα «Ιστία της Σκάμπια», τα οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να κατεδαφίσει.

Οι κάτοικοι της συνοικίας, όμως, που είναι μία από τις φτωχότερες στην Ιταλία, αντιμετωπίζουν τις εξαγγελίες αυτές με μεγάλη καχυποψία, όπως περιγράφει άρθρο της ιστοσελίδας Politico. Χάρη στο βιβλίο «Γκομόρα» του Ρομπέρτο Σαβιάνο, καθώς και την κινηματογραφική ταινία και την τηλεοπτική σειρά, που προέκυψαν από αυτό, η Σκάμπια έγινε παγκοσμίως γνωστή ως επίκεντρο εμπορίας ναρκωτικών, πορνείας και ως προπύργιο της μαφίας. Τον περασμένο μήνα, όμως, η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε φιλόδοξο σχέδιο κατεδάφισης των Ιστίων και ανοικοδόμησης του συνόλου της υποβαθμισμένης συνοικίας, κόστους 58 εκατ. ευρώ.

Ο στόχος του δήμου είναι εν μέρει συμβολικός, καθώς η κατεδάφιση των κτισμάτων θα απεδείκνυε την αποφασιστικότητα των δημοτικών αρχών να αναβαθμίσουν την περιοχή. «Οι πολίτες δεν τρέφουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Εχουν δει κι άλλα σχέδια αναγέννησης να αναστέλλονται για περισσότερα από 25 χρόνια. Για αυτό το λόγο, η ταχεία κατεδάφιση αποτελεί επιτακτική ανάγκη», λέει ο ευρωβουλευτής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Αντρέα Κοζολίνο. Στη Σκάμπια, με το ποσοστό ανεργίας να φθάνει το 62%, κάθε κρατική πρωτοβουλία είναι ευπρόσδεκτη. Το 1990, τα πρώτα σχέδια κατεδάφισης των Ιστίων ναυάγησαν εξαιτίας προβλημάτων χρηματοδότησης.

Εγκληματικές οργανώσεις

Το 2004, η ζώνη γύρω από τους πύργους των Ιστίων είχε μετατραπεί στο μεγαλύτερο υπαίθριο παζάρι ειδών μαύρης αγοράς στη Νάπολη, με όλη την περιοχή να βρίσκεται υπό την «κηδεμονία» της Καμόρα, της ναπολιτάνικης μαφίας. Η επιρροή των εγκληματικών οργανώσεων, όμως, υποχώρησε ύστερα από τον φονικό εμφύλιο πόλεμο μεταξύ συμμοριών στα τέλη της δεκαετίας του 2000.

«Ο λόγος που επέτρεψε στην Καμόρα να κυριαρχήσει εδώ είναι η απουσία της κρατικής μηχανής. Η Καμόρα επιτελούσε το έργο των κρατικών υπηρεσιών. Οι δημοτικές αρχές οφείλουν τώρα να δημιουργήσουν κάτι, το οποίο θα έχει ουσιαστική αξία για τους κατοίκους της Σκάμπια», λέει ο επικεφαλής της οργάνωσης κατά της μαφίας Resistenza, Τσίρο Κορόνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή