Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ετέθη η Σάρλοτ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ετέθη η Σάρλοτ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΡΛΟΤ, Βόρεια Καρολίνα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έθεσε χθες τα ξημερώματα την πόλη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας ο κυβερνήτης της πολιτείας, Πατ Μακρόρι, ζητώντας τη συνδρομή της εθνοφρουράς για την αντιμετώπιση των βίαιων διαδηλώσεων που προκλήθηκαν από τη δολοφονία του 43χρονου Αφροαμερικανού Κιθ Λαμόντ Σκοτ από αστυνομικό. Ενας άνθρωπος τραυματίσθηκε σοβαρά τη νύχτα της Τετάρτης, όταν άγνωστος πολίτης άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών και λίγο πριν η αστυνομία προβεί σε ρίψεις δακρυγόνων εναντίον ταραξιών, οι οποίοι λεηλάτησαν καταστήματα και πέταξαν μπουκάλια και πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Οι ταραχές ξέσπασαν ύστερα από ειρηνική διαδήλωση νωρίτερα την Τετάρτη. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την καχυποψία τους για την επίσημη εκδοχή του θανάτου του 43χρονου Σκοτ, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά μαύρου αστυνομικού την ώρα που περίμενε στο αυτοκίνητό του το βράδυ της Τρίτης. Οι Αρχές υποστηρίζουν ότι ο Σκοτ είχε όπλο και ότι δέχθηκε τα φονικά πυρά του αστυνομικού, αφού αρνήθηκε να πετάξει το όπλο του. Μέλη της οικογένειας του θύματος, αλλά και αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού ισχυρίζονται ότι ο Σκοτ δεν κρατούσε όπλο, αλλά βιβλίο. Χθες τα ξημερώματα, διαδηλωτές έσπασαν τη γυάλινη είσοδο ξενοδοχείου στο κέντρο της Σάρλοτ, ξυλοκοπώντας δύο υπαλλήλους. Μικρές ομάδες διαδηλωτών λεηλάτησαν το κατάστημα αναμνηστικών ειδών της τοπικής ομάδας μπάσκετ, Σάρλοτ Χόρνετς.

«Κάθε πράξη βίας με στόχο πολίτες ή αστυνομικούς, καθώς και η καταστροφή περιουσιών δεν θα γίνουν ανεκτές», είπε ο κυβερνήτης της Β. Καρολίνας, Πατ Μακρόρι. Στο μεταξύ, η δήμαρχος της Σάρλοτ, Τζένιφερ Ρόμπερτς ανέφερε χθες ότι μελετούσε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες στην πόλη. Η τράπεζα Bank of America, που διατηρεί την εταιρική της έδρα στην πόλη, συνέστησε χθες στους εργαζομένους να μην προσέλθουν στις εργασίες τους.

Η δολοφονία του Σκοτ σημειώθηκε δύο μόλις ημέρες μετά τον θάνατο άοπλου Αφροαμερικανού από τα πυρά αστυνομικού στην Τάλσα της Οκλαχόμα, που κατεγράφη από βιντεοκάμερα περιπολικού της αστυνομίας. Τα τελευταία δύο χρόνια, τα αλλεπάλληλα περιστατικά δολοφονιών μαύρων από αστυνομικούς έχουν προκαλέσει την οργή της αφροαμερικανικής κοινότητας και έχουν οδηγήσει στην ίδρυση κινήματος με την ονομασία «Οι Ζωές των Μαύρων Εχουν Αξία», το οποίο ζητεί τον σεβασμό της ζωής και της αξιοπρέπειας των Αφροαμερικανών από την αστυνομία. Τα πρόσφατα περιστατικά δεν μπορούσαν να μην απασχολήσουν την εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Εκκληση για φυλετική ενότητα απηύθυνε την Πέμπτη ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας τη θλίψη του για την έλλειψη πνεύματος συνεργασίας και ομόνοιας μεταξύ λευκών και μαύρων.

Παρά το συμβιβαστικό ύφος των παραπάνω δηλώσεών του, ο Τραμπ ζήτησε την υιοθέτηση της αστυνομικής τακτικής του «σταματώ και πραγματοποιώ σωματικό έλεγχο» (stop and frisk), την οποία έχουν έντονα καταδικάσει ηγετικά μέλη της αφροαμερικανικής κοινότητας ως ρατσιστική. Την τακτική αυτή απαγόρευσε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, χαρακτηρίζοντάς την στην απόφασή του «παραβίαση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων». Από τη μεριά της, η υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον εμφανίσθηκε αυτή την εβδομάδα στο πλευρό μελών οργάνωσης με την ονομασία «Μητέρες του Κινήματος», η οποία ζητεί την ενίσχυση του διοικητικού και δικαστικού ελέγχου της αστυνομίας.

Στην ομάδα ανήκουν οι μητέρα του Ερικ Γκάρνερ, καθώς και αυτές των Τρεϊβόν Μάρτιν και Μάικλ Μπράουν, όλοι τους Αφροαμερικανοί, θύματα λευκών. Μιλώντας την Τετάρτη στη Φλόριντα, η κ. Κλίντον έκανε λόγο για «θλιβερό μακρύ κατάλογο Αφροαμερικανών, που έπεσαν θύματα αστυνομικών».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή