Δωρεά – μαμούθ 3 δισ. του ζεύγους Ζούκερμπεργκ

Δωρεά – μαμούθ 3 δισ. του ζεύγους Ζούκερμπεργκ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ και η σύζυγός του Πρισίλα Καν δήλωσαν την Τετάρτη ότι σκοπεύουν να προσφέρουν 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα πλάνο «θεραπείας, αποτροπής και ελέγχου των ασθενειών που βιώνουν τα παιδιά στη ζωή τους». Ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία σε μια εκδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο, η Καν τόνισε ότι ελπίζει να δώσει τέλος στις δύσκολες ανακοινώσεις που αναγκαζόταν να κάνει στους γονείς ως παιδίατρος. «Αυτές τις στιγμές βρισκόμαστε στο όριο του τι αντιλαμβανόμαστε για το ανθρώπινο σώμα και τις ασθένειες, την επιστήμη πίσω από τα φάρμακα, στο όριο δηλαδή της ικανότητας να ανακουφίσουμε τον πόνο και την ταλαιπωρία. Θέλουμε να περάσουμε πέρα από αυτό το όριο», ανέφερε συγκινημένη η Καν.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν σημαντικές προσωπικότητες από την πολιτική και την επιχειρηματική σκηνή της χώρας, όπως ο Μπιλ Γκέιτς, ο δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο Εντ Λι και ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ.

Δηλώσεις Ζούκερμπεργκ

Ο Ζούκερμπεργκ, με τη σειρά του, δήλωσε ότι η επιστήμη και η ιατρική κοινότητα έχουν κάνει μεγάλα άλματα τα τελευταία 50 χρόνια, όπως η εξάλειψη της ευλογιάς και η σχεδόν εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, επιτεύγματα που έγιναν χωρίς τη βοήθεια σύγχρονων τεχνολογικών μέσων. «Σήμερα, η πλειονότητα των θανάτων προκαλείται από τέσσερα είδη ασθενειών», ανέφερε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, αναφέροντας τον καρκίνο, τα καρδιακά νοσήματα και τις νευρολογικές και μολυσματικές ασθένειες, ενώ προσέθεσε πως «με τη σωστή τεχνολογία μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο σε όλα αυτά».

Στο πλαίσιο του πλάνου, περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου βιοεπιστημών με την ονομασία Biohub, το οποίο θα λειτουργεί σε συνεργασία με ένα δίκτυο 10 με 15 εργαστηρίων σε όλο τον κόσμο, η δημιουργία ενός τσιπ για διάγνωση ασθενειών και η εύρεση τρόπων ελέγχου της ροής του αίματος και αναγνώρισης των κυτταρικών τύπων του ανθρώπινου σώματος. Ο Ζούκερμπεργκ και η Καν θα προσφέρουν 600 εκατομμύρια δολάρια στο ερευνητικό κέντρο κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας και θα το ενισχύσουν με ερευνητές και καθηγητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ και το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο Τζόζεφ Ντε Ρίσι και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Στέφεν Κουέικ θα τεθούν επικεφαλής του κέντρου.

Δύο αρχικά εγχειρήματα που θα αναλάβει το Biohub είναι ο κυτταρικός άτλας, ένας χάρτης των κυττάρων όλων των βασικών οργάνων του ανθρώπινου σώματος, και μία πρωτοβουλία για την ανάπτυξη νέων στρατηγικών για την καταπολέμηση μολυσματικών ασθενειών, όπως ο Εμπολα, ο Ζίκα και ο HIV.

Ο δόκτωρ Κόρι Μπάργκμαν, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Ρόκφελερ, θα ηγηθεί όλων των επιστημονικών πρωτοβουλιών του ζεύγους. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, όλες οι έρευνες, το υλικό και τα εργαλεία που θα είναι αποτέλεσμα εργασιών στο Biohub θα είναι «προσβάσιμα σε κάθε επιστήμονα, όπου κι αν εκείνος βρίσκεται». «Αν πάρεις σπουδαίους ανθρώπους και τους αφήσεις ελεύθερους να καταπιαστούν με σημαντικά προβλήματα, χρησιμοποιώντας έξυπνους τρόπους και δίνοντάς τους μεγάλο χρονικό ορίζοντα, τότε θα υπάρξει πρόοδος», συμπλήρωσε ο Μπάργκμαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή