«Ρατσιστική» εκστρατεία του υπ. Υγείας της Ιταλίας

«Ρατσιστική» εκστρατεία του υπ. Υγείας της Ιταλίας

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Νέα αντιπαράθεση προκάλεσε η εκστρατεία του υπουργείου Υγείας της Ιταλίας με στόχο την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας. Το υπουργείο, που ήδη έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για το «σεξιστικό» και «απαρχαιωμένο» περιεχόμενο της εκστρατείας, δέχθηκε τώρα κατηγορίες ρατσισμού, με αφορμή το νέο του φυλλάδιο.

Το εξώφυλλο του φυλλαδίου απεικονίζει τις «καλές» και τις «κακές» προσωπικές συνήθειες, που συμβάλλουν στα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων στη χώρα. Το πάνω μέρος του πρωτοσέλιδου παρουσιάζει δύο αγκαλιασμένα χαμογελαστά ζευγάρια λευκών, εννοώντας ότι ο τρόπος ζωής τους ευνοεί τη γονιμότητα, ενώ το κάτω μέρος του εξωφύλλου απεικονίζει έναν μαύρο, καθισμένο στη μέση παρέας χρηστών ναρκωτικών.

Η κάτω εικόνα, που εμφανίζει παρέα να καπνίζει χασίς, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τις υγειονομικές υπηρεσίες της πολιτείας της Αριζόνας, στο πλαίσιο εκστρατείας κατά της χρήσης ναρκωτικών.

Σε εκτενές άρθρο της, η ιταλική εφημερίδα La Reppublica εκτιμά πως η αντιδιαστολή του «καλού» με το «κακό» στο εξώφυλλο του φυλλαδίου επιτυγχάνεται χάρη σε ρατσιστικά υπονοούμενα. Τις κατηγορίες αυτές απέρριψε χθες η υπουργός Υγείας της κεντροαριστερής κυβέρνησης της Ιταλίας, Μπεατρίτσε Λορεντσίν. Η υπουργός, γνωστή για την αντίθεσή της στην υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, ανήκει στο μικρό συντηρητικό κόμμα της Νέας Κεντροδεξιάς, που συνεργάζεται με την κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή