Ο Βολοντίν, νέος πρόεδρος στην Κρατική Δούμα

Ο Βολοντίν, νέος πρόεδρος στην Κρατική Δούμα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Κυριακή, το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν «Ενωμένη Ρωσία» κατήγαγε συντριπτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές, αποσπώντας πλειοψηφία τριών τετάρτων στην Κρατική Δούμα (Βουλή). Σημαντικό μερίδιο αυτής της επιτυχίας πιστώθηκε στον Βιατσεσλάβ Βολοντίν, αναπληρωτή επιτελάρχη του Ρώσου προέδρου και αρχιτέκτονα της προεκλογικής εκστρατείας του κυβερνώντος κόμματος. Χθες, ο Βολοντίν ανταμείφθηκε δεόντως για τις υπηρεσίες του: ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον πρότεινε για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, με τη βεβαιότητα ότι η πρότασή του θα γίνει με συντριπτική πλειοψηφία αποδεκτή από το κοινοβουλευτικό σώμα.

Στα 52 του χρόνια, ο Βολοντίν θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους πολιτικούς παράγοντες πίσω από τα τείχη του Κρεμλίνου. Αν και παρέμενε κατά κανόνα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, υπήρξε ο βασικός αρχιτέκτονας της εσωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου την τελευταία δεκαετία, συμπεριλαμβανομένων νόμων που καθιστούν αυστηρότερο το καθεστώς λειτουργίας μη κυβερνητικών οργανώσεων και άλλων μέτρων που επικρίθηκαν στη Δύση ως αυταρχικά. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε τον Βολοντίν για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής στη διάρκεια συνάντησής του με τους επικεφαλής των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο νέο κοινοβούλιο. Οπως προβλεπόταν, η Ενωμένη Ρωσία δήλωσε αμέσως ότι θα τον υπερψηφίσει. Η συνεδρίαση για την επικύρωση της ανάδειξης του Βολοντίν αναμένεται να διεξαχθεί στις 5 Οκτωβρίου, και πάλι ύστερα από πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οσο για τον πρόεδρο της προηγούμενης Βουλής, τον ηλικίας 61 ετών Σεργκέι Ναρίσκιν, δεν συντρέχουν λόγοι δυσαρέσκειας. Μία ημέρα νωρίτερα, ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας είχε ανακοινώσει ότι ο Ναρίσκιν θα είναι ο νέος επικεφαλής της Εξωτερικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SVR), κλώνου της KGB που ασχολείται με την κατασκοπεία στο εξωτερικό.

Οι δύο σημαντικές αλλαγές του τελευταίου 48ώρου εντάσσονται σε σειρά κινήσεων του Βλαντιμίρ Πούτιν, που σηματοδοτούν ένα σημαντικό ανασχηματισμό στο σύστημα εξουσίας, στην πορεία των τριών τελευταίων μηνών. Ηδη τον Ιούλιο, ο Ρώσος πρόεδρος προκάλεσε αίσθηση στο εσωτερικό της χώρας του, όταν αντικατέστησε μεμιάς οκτώ κυβερνήτες περιοχών, πολλούς δημάρχους και επικεφαλής σημαντικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για κύμα αντικατάστασης μεγάλου μέρους της «παλαιάς φρουράς» από νεότερα, δυναμικά στελέχη σε καίριες θέσεις του κρατικού μηχανισμού. Η πιο εντυπωσιακή αλλαγή ήταν η συνταξιοδότηση του επιτελάρχη του Κρεμλίνου, Σεργκέι Ιβανόφ, μιας ισχυρής πολιτικής προσωπικότητας, βασικού συμμάχου και παλιού φίλου του Ρώσου προέδρου: πρώην στέλεχος της KGB, όπως και ο πολιτικός του προϊστάμενος, ο Ιβανόφ είχε ακολουθήσει τον Πούτιν από την Αγία Πετρούπολη στη Μόσχα, για να αναλάβει διαδοχικά καθήκοντα αναπληρωτή διευθυντή της μυστικής υπηρεσίας FSB, αναπληρωτή πρωθυπουργού, υπουργού Αμυνας και επιτελάρχη του προέδρου. Η αιφνιδιαστική αντικατάστασή του, στις 12 Αυγούστου, από τον νεότερο Αντον Βάινο τροφοδότησε πληθώρα σεναρίων σε δυτικά μέσα ενημέρωσης, αν και ουδείς φαίνεται να έχει καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα ως προς το τι προοιωνίζεται, από πολιτική άποψη, η αλλαγή φρουράς. Αν σε κάτι συμπίπτουν οι περισσότεροι αναλυτές είναι στην εκτίμηση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επιδιώξει και τέταρτη προεδρική θητεία το 2018 και γι’ αυτό ετοιμάζει από τώρα τον νέο πυρήνα των στενών συνεργατών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή