Σύλληψη τριών μελών του ISIS στη Γερμανία

Σύλληψη τριών μελών του ISIS στη Γερμανία

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Τρίτη η αστυνομία του βορειογερμανικού κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, μαζί με άνδρες της ομοσπονδιακής αστυνομίας, την αντιτρομοκρατική μονάδα GSG-9 και εισαγγελείς, «εισέβαλε» σε τρία κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στο Αρενσμπουργκ, το Γκρόσχαντορφ και το Ράινφελντ και συνέλαβε τρεις Σύρους με την κατηγορία ότι αποτελούν «εν υπνώσει» πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους. Οι τρεις ήρθαν στη Λέσβο στις 15 Νοεμβρίου 2015 και, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, δακτυλοσκοπήθηκαν στα μηχανήματα Eurodac. Ηταν η πρώτη καταγραφή τους από Ελληνες υπαλλήλους και μηχανήματα που είχε δωρίσει το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών στην Ελλάδα. Εφτασαν στη Γερμανία στις 7 Δεκεμβρίου 2015, όπου κατεγράφησαν εκ νέου, και στη συνέχεια πήγαν στα κέντρα υποδοχής προσφύγων. Ομως γερμανικές αστυνομικές πηγές διαβεβαίωναν ότι ήδη κατά την άφιξή τους στη Γερμανία οι Αρχές είχαν εντοπίσει ότι οι τρεις διέθεταν διαβατήρια από τις παρτίδες εκείνες που είχαν συγκεντρωθεί από το Ισλαμικό Κράτος, και έτσι οι Σύροι είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση πριν καν σταλούν στα κέντρα υποδοχής προσφύγων.

Υπό στενή επιτήρηση

Οι εβδομάδες και οι μήνες περνούσαν αλλά οι τρεις ύποπτοι δεν έκαναν το παραμικρό εκτός από βόλτες στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στο γειτονικό Αμβούργο. Πήγαιναν στη χριστουγεννιάτικη αγορά, ανεβοκατέβαιναν τις κυλιόμενες σκάλες του μετρό έχοντας πίσω τους ορισμένες φορές 20 και 25 αστυνομικούς σε «αποστολή στενής επιτήρησης».

Τα νεύρα των αστυνομικών ήταν τεταμένα καθώς ήταν βέβαιοι ότι παρακολουθούσαν τους «σωστούς» υπόπτους χωρίς όμως να μπορούν να αποδείξουν το παραμικρό. Εως ότου «μίλησαν» τα τηλέφωνα και οι κάρτες των κινητών. Η γερμανική αστυνομία βρήκε δεκάδες κάρτες και τηλέφωνα μιας χρήσης, δηλαδή, όπως και στο Παρίσι, οι τρεις μιλούσαν μία φορά ή αντήλασσαν μηνύματα και στη συνέχεια «πετούσαν» τη συσκευή ή/και την κάρτα. «Δεν γνωρίζουμε πόσες κάρτες ή συσκευές είχαν χρησιμοποιηθεί, ξέρουμε πόσα τηλέφωνα και κάρτες βρήκαμε, υποθέτουμε ότι είναι περισσότερα, πολύ περισσότερα», είπε αστυνομική πηγή στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης – η αποκρυπτογράφηση των κινητών/καρτών έγινε με τη βοήθεια «φιλικών υπηρεσιών», ανέφερε αστυνομική πηγή.

Ειδικά λογισμικά

Σε ορισμένα κινητά τηλέφωνα υπήρχαν προεγκατεστημένα λογισμικά που διευκόλυναν την επικοινωνία με αξιωματούχο του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, ο ένας από τους τρεις, κατά δήλωσή του 17χρονος (σ.σ.: η γερμανική αστυνομία αμφιβάλλει για την πραγματική του ηλικία), μπήκε στο Ισλαμικό Κράτος ενάμιση μήνα πριν από την αναχώρησή του από τη Συρία, συγκεκριμένα στη Ράκα τον Σεπτέμβριο του 2015, και εκπαιδεύτηκε για να πάρει μέρος σε επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Αυτός και οι δύο άλλοι σύντροφοί του (23 και 26 ετών) συγκρότησαν ομάδα λίγο πριν φύγουν από τη Συρία τον Οκτώβριο του 2015, χρηματοδοτήθηκαν με δεκάδες χιλιάδες δολάρια από το Ισλαμικό Κράτος και εξοπλίστηκαν με τα κινητά τηλέφωνα. Ταξίδεψαν στη Σμύρνη και από εκεί πέρασαν στη Λέσβο σχεδόν αμέσως ακολουθώντας τον βαλκανικό διάδρομο «καθ’ οδόν προς τη Γερμανία», όπου έφτασαν την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου του 2015.

Να σημειωθεί ότι μέλος του Ισλαμικού Κράτους που κρατείται σε φυλακή της Βρέμης είχε εξηγήσει τον Aύγουστο σε συνέντευξή του ότι η οργάνωση «στη Γερμανία και την Αγγλία δυσκολεύεται να οργανώσει επιχειρήσεις». Οι γερμανικές αρχές έχουν «ανοίξει» 60 δικογραφίες κατά μελών του Ισλαμικού Κράτους που έφτασαν στη Γερμανία από τη Συρία και το Ιράκ, όμως στην πλειονότητα των περιπτώσεων πρόκειται για Γερμανούς υπηκόους ή μετανάστες που ζούσαν στη Γερμανία, πήγαν στη Συρία και στο Ιράκ για να πάρουν μέρος στην τζιχάντ και επέστρεψαν στη Γερμανία όπου συνελήφθησαν από τις Αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή