Εισαγγελική έρευνα για το δημοψήφισμα στη Βοσνία

Εισαγγελική έρευνα για το δημοψήφισμα στη Βοσνία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισαγγελική έρευνα διεξάγεται στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη για τη διενέργεια του Σερβοβοσνιακού δημοψηφίσματος, η οποία αποτελεί παράβαση του Συντάγματος, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Ο γενικός εισαγγελέας, Γκόραν Σαλίχοβιτς δήλωσε σήμερα ότι η υπόθεση αποτελεί «προτεραιότητα» και δεσμεύθηκε ότι θα καλέσει προς ανάκριση όλους τους εμπλεκόμενους.

Όπως υποστήριξαν οι τοπικές αρχές της αυτόνομης οντότητας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, οι Σερβοβόσνιοι ψήφισαν μαζικά την Κυριακή υπέρ της διατήρησης της εθνικής εορτής για την «Ημέρα του Κράτους», που αποτελεί αργία.

Το 99,8% των ψηφοφόρων φέρεται να τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της αργίας με συμμετοχή 55,7%.

Οι μη Σέρβοι της περιοχής μποϊκόταραν επί το πλείστων τη διαδικασία.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι η εν λόγω εορτή αποτελεί διάκριση κατά των μη Σέρβων κατοίκων της οντότητας της Σερβικής Δημοκρατίας, καθώς οι εορτασμοί έχουν θρησκευτικό χαρακτήρα.

Οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας και οι καθολικοί Κροάτες εκλαμβάνουν την ημέρα αυτή ως εορτασμό της αποπομπής τους από τα εδάφη, όπου βρίσκεται σήμερα η Σερβική Δημοκρατία.

«Είμαι τόσο υπερήφανος για όσους ψήφισαν και πρέπει να πω ότι είναι ντροπή για όσους Σέρβους δεν προσήλθαν στην κάλπη», δήλωσε ο Σερβοβόσνιος πρόεδρος, Μίλοραντ Ντόντικ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Σερβική Δημοκρατία υποστηρίζουν ότι ο Ντόντικ διοργάνωσε το δημοψήφισμα μία εβδομάδα πριν από τις τοπικές εκλογές για να στρέψει το βλέμμα των πολιτών μακριά από τα ζητήματα της φτώχειας και της διαφθοράς στην περιοχή.

Οι Σερβοβοσνιακές αρχές έχουν δεσμευθεί ότι ο εορτασμός της «Ημέρας του Κράτους» δεν θα είναι υποχρεωτικός για όσους δεν επιθυμούν να τον τηρούν.

Στον γενικό εισαγγελέα ο Ντόντικ

Ο γενικός εισαγγελέας της Βοσνίας κάλεσε τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντικ σε ανάκριση, καθώς αγνόησε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την παράνομη φύση του δημοψηφίσματος.

Ο Ντόντικ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα απαγγελίας κατηγοριών εναντίον του.

«Η Σερβική Δημοκρατία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί», υπογράμμισε ο ίδιος μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Οι δυτικές δυνάμεις έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της διενέργειας του δημοψηφίσματος, καθώς μπορεί να αναζωπυρωθεί το αίτημα απόσχισης της Σερβικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις μέλους διπλωματικής αποστολής στο Reuters, δεν υπήρχε δυνατότητα παρέμβασης στην απόφαση του Ντόντικ να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα για την επίμαχη εθνική εορτή.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η προοπτική της διάσπασης παραμένει «κόκκινη γραμμή» για τη Βοσνία.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, εξέφρασε υποστήριξη στο δημοψήφισμα για την «Ημέρα του Κράτους».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή