Δημοσκόπηση CNN: Νικήτρια της τηλεμαχίας με ποσοστό 62% η Χίλαρι Κλίντον

Δημοσκόπηση CNN: Νικήτρια της τηλεμαχίας με ποσοστό 62% η Χίλαρι Κλίντον

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Χίλαρι Κλίντον είναι η νικήτρια της πρώτης τηλεμαχίας ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και μάλιστα με ποσοστό 62%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ORC για λογαριασμό του CNN σε ψηφοφόρους που παρακολούθησαν τους δύο υποψηφίους να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Μόλις το 27% θεωρεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε μια καλύτερη βραδιά από την Κλίντον, κάτι που δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, δεδομένου ότι σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση, η Κλίντον εξέφρασε τις απόψεις της πιο ξεκάθαρα και έδειξε να κατανοεί καλύτερα τα ζητήματα προς διάλογο. Επίσης, η υποψήφια των Δημοκρατικών θεωρείται ότι κατάφερε σε ποσοστό 57% έναντι 35% του Ντόναλντ Τραμπ να μετριάσει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων ενόψει μιας ενδεχόμενης νίκης στις εκλογές.

Η διαφορά ήταν μικρότερη στο ερώτημα ποιος υποψήφιος εμφανίστηκε πιο ειλικρινής και αυθεντικός, αν και πάλι νικήτρια αναδείχτηκε η Χίλαρι Κλίντον με ποσοστό 53%, ενώ ο Τραμπ εξασφάλισε ποσοστό 40%.

Πάντως, ο μεγιστάνας των ακινήτων πήρε τα πρωτεία ως ο υποψήφιος που «ξόδεψε» τον περισσότερο χρόνο στη διάρκεια της τηλεμαχίας επιτιθέμενος στον αντίπαλό του. Το ποσοστό υπέρ του Τραμπ έφτασε το 56% έναντι 33% που συγκέντρωσε η Κλίντον.

Ενα εξίσου σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τη δημοσκόπηση είναι το γεγονός ότι η Κλίντον όχι απλώς αναδείχτηκε η νικήτρια του ντιμπέιτ αλλά ξεπέρασε κάθε προσδοκία, δεδομένου ότι το ίδιο κοινό, προέβλεπε ότι η διαφορά μεταξύ των δύο «μονομάχων» θα ήταν στο 26% ενώ τελικά σκαρφάλωσε στο 35%.

Στο ερώτημα «κατά πόσο σας επηρέασε η τηλεμαχία ενόψει εκλογών» ποσοστό 47% απάντησε ότι δεν έκανε κάποια διαφορά, ωστόσο αυτοί που επηρεάστηκαν μετακινήθηκαν ελαφρώς προς την πλευρά της υποψήφιας των Δημοκρατικών. Ειδικότερα, το 34% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι μετά την τηλεμαχία εξετάζουν το ενδεχόμενο να ψηφίσουν υπέρ της Κλίντον και το 18% θεωρεί πιθανότερο να υποστηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ότι αφορά πιο εξειδικευμένα ζητήματα, οι ψηφοφόροι που στήθηκαν μπροστά στις τηλεοράσεις τους δήλωσαν ότι η Κλίντον τα κατάφερε καλύτερα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με ποσοστό 62% έναντι 35% υπέρ του Τραμπ, με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων να θεωρούν την υποψήφια των Δημοκρατικών πιο ικανή να διαχειριστεί ζητήματα τρομοκρατίας, με ποσοστό 54% έναντι 43%. Σε θέματα οικονομίας ωστόσο, οι δύο υποψήφιοι έχουν διαφορά μόλις τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων (51% υπέρ της Κλίντον έναντι 47% που προτιμούν τον Ντόναλντ Τραμπ).

Πάντως, οι περισσότεροι θεατές διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για τις ικανότητες του Τραμπ να διαχειριστεί την προεδρία. Το 55% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο Τραμπ δεν θα ήταν σε θέση να τα καταφέρει, ενώ το 43% έχει αντίθετη άποψη.

Επίσης, σε ότι αφορά τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο υποψηφίων τα 2/3, δηλαδή ποσοστό 67%, θεωρούν δίκαιη την κριτική της Κλίντον σε βάρος του αντιπάλου της με το 51% να υποστηρίζει το ίδιο για τον Τραμπ.

Τέλος, δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι υπέρμαχοι των «επιθέσεων» του Τραμπ ενάντια στην Κλίντον εμφανίζονται κυρίως οι άνδρες με ποσοστό 58% ενώ οι γυναίκες συγκέντρωσαν ποσοστό 44%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή