Για διακοπή της συνεργασίας με τη Ρωσία για τη Συρία προειδοποιούν οι ΗΠΑ

Για διακοπή της συνεργασίας με τη Ρωσία για τη Συρία προειδοποιούν οι ΗΠΑ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διακοπή της διπλωματικής συνεργασίας με τη Ρωσία για το συριακό απείλησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζοκ Κέρι, καθιστώντας τη Μόσχα υπεύθυνη για τη χρήση εμπρηστικών και διατρητικών βομβών στο Χαλέπι, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.  

Ο Κέρι εξέφρασε «την έντονη ανησυχία του» για την αεροπορική και χερσαία επίθεση που πραγματοποίησε η συριακή κυβέρνηση με την υποστήριξη της Ρωσίας σε περιοχές του υπό τον έλεγχο των ανταρτών τομέα του Χαλεπιού.

«Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την επιδείνωση της κατάστασης στην Συρία, ιδιαίτερα για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της Ρωσίας και του συριακού καθεστώτος με στόχο νοσοκομεία, το δίκτυο υδροδότησης και άλλες εγκαταστάσεις άμαχου πληθυσμού στο Χαλέπι», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι με γραπτή του ανακοίνωση.

«Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έκανε σαφές ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι της καθιστούν την Ρωσία υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση, όπως την χρήση εμπρηστικών και διατρητικών βομβών σε μια αγροτική περιοχή, μια ραγδαία κλιμάκωση που θέτει τους αμάχους σε μεγάλο κίνδυνο», πρόσθεσε.

Αμερικανός αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας τόνισε η Ρωσία μπορεί να τεθεί ενώπιον κατηγοριών για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου,  σημειώνοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει στην πραγματικότητα ένα διεθνές όργανο στο οποίο θα μπορεί να παραπεμφθεί η Ρωσία.

Παράλληλα ο Κέρι τόνισε κατά τη συνομιλία του με το Λαβρόφ ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να τερματίσει την διπλωματική της συνεργασία με την Μόσχα για την Συρία – κάτι που θα σημαίνει και τον τερματισμό της πιθανής ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών σε περίπτωση που η Ρωσία δεν λάβει «άμεσα βήματα για τον τερματισμό της επίθεσης στο Χαλέπι» και δεν επαναφέρει την εκεχειρία, που αυτή τη στιγμή έχει διακοπεί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή