Το Κογκρέσο ανέτρεψε το βέτο Ομπάμα

Το Κογκρέσο ανέτρεψε το βέτο Ομπάμα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο νόμος που επιτρέπει στα θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 να προσφύγουν δικαστικά κατά της Σαουδικής Αραβίας τίθεται σε ισχύ, μετά τη σχεδόν ομόφωνη ψηφοφορία 97-1 με την οποία η Γερουσία των ΗΠΑ ανέτρεψε το βέτο που είχε προβάλει ο πρόεδρος Ομπάμα. Συντριπτικό ήταν το αποτέλεσμα και στη Βουλή των Αντιπροσώπων (348-77), σε ένα ιστορικό αποτέλεσμα που αποτελεί την πρώτη ανατροπή βέτο του Μπαράκ Ομπάμα από το Κογκρέσο.

«Αυτή η ψηφοφορία μάς ντροπιάζει περισσότερο από οτιδήποτε έχει κάνει η αμερικανική Γερουσία από το 1983», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ. Ο Ερνεστ είπε ότι κάποιοι γερουσιαστές μόλις πρόσφατα πληροφορήθηκαν για τις πιθανές αρνητικές συνέπειες που θα είχε η ισχύς μιας τέτοιας νομοθεσίας, αλλά δεν τις έλαβαν υπόψη στην ψήφο τους.

«Δεν καταρρίψαμε το προεδρικό βέτο ελαφρά τη καρδία, αλλά σε αυτή την περίπτωση ήταν σημαντικό να επιτρέψουμε στις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό, έστω και αν αυτό είναι κάπως άβολο διπλωματικά», δήλωσε ο τρίτος στην ιεραρχία του Δημοκρατικού Κόμματος στη Γερουσία, Τσαρλς Σούμερ.

O επικεφαλής της CIA, Τζον Μπρέναν, είχε ζητήσει από το Κογκρέσο να μην επιτρέψει τις προσφυγές κατά της Σαουδικής Αραβίας, υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξουν «βαριές συνέπειες» για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, την πολύ καλή της εμφάνιση στο ντιμπέιτ της Δευτέρας με αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να κεφαλαιοποιήσει χθες η Χίλαρι Κλίντον, απευθύνοντας έκκληση στους νέους ψηφοφόρους.

Η κ. Κλίντον επρόκειτο χθες να πραγματοποιήσει την πρώτη κοινή εμφάνιση με τον αντίπαλό της στις προκριματικές, Μπέρνι Σάντερς, στην πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ. Μετά τον Ιούλιο, η κ. Κλίντον κατέβαλε προσπάθειες για να προσεταιριστεί τους νέους Αμερικανούς, η συμμετοχή των οποίων στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις υπήρξε κρίσιμος παράγοντας της νίκης του Μπαράκ Ομπάμα. Δράση υπέρ της κ. Κλίντον επρόκειτο να αναλάβει χθες και η Πρώτη Κυρία, Μισέλ Ομπάμα, μιλώντας σε εκδήλωση στην Πενσιλβάνια.

Προσπάθειες να αντιστρέψει το αρνητικό εις βάρος του κλίμα μετά το ντιμπέιτ κατέβαλε χθες και ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ, ισχυριζόμενος ότι η τηλεοπτική αντιπαράθεση υπήρξε επιτυχημένη και για τον ίδιο, με την εκστρατεία του να εξασφαλίζει 18 εκατ. δολάρια σε δωρεές μόλις το πρώτο 24ωρο μετά τη ζωντανή συζήτηση στο Πανεπιστήμιο Χόφστρα. Την Τρίτη, ο Ντόναλντ Τραμπ ταξίδεψε στη Φλόριντα, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τη σημαντική αυτή μερίδα του εκλογικού σώματος να επιλέγει τη Δημοκρατική υποψήφια.

Φθάνοντας με το ιδιωτικό του αεροσκάφος στο αεροδρόμιο του Μέλμπερν έξω από το Ορλάντο της Φλόριντα, ο Τραμπ ανέβηκε αμέσως στο βήμα, από όπου εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση εναντίον της Δημοκρατικής αντιπάλου του. «Η Χίλαρι Κλίντον είναι η υποψήφια του παρελθόντος, ενώ η εκστρατεία μας και οι ψηφοφόροι μας είναι οι άνθρωποι του μέλλοντος. Η μόνη της εμπειρία υπήρξε η αποτυχία», είπε ο Τραμπ, με τους οπαδούς του να φωνάζουν συνθήματα ζητώντας τη φυλάκιση της κ. Κλίντον.

Την ώρα που η πομπή οχημάτων του Τραμπ διέσχιζε το Μαϊάμι, διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος της διαδρομής φώναζαν συνθήματα εναντίον του και κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Οχι στον Τραμπ. Οχι στην Κου Κλουξ Κλαν. Οχι σε μια ρατσιστική Αμερική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή