Αγωνία αραβικών κρατών για το Συριακό

Αγωνία αραβικών κρατών για το Συριακό

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εμείς οι Αραβες μπορούμε να πάρουμε όλους τους πρόσφυγες από τη Συρία, αρκεί εσείς οι Ευρωπαίοι να πάρετε μόνο έναν: τον… Μπασάρ αλ Ασαντ!» Η «πρόταση» προέρχεται από τον πρόεδρο του Αραβικού Κοινοβουλίου Αχμέντ Αλτζαρουάν και αποτυπώνει την αγωνία των αραβικών κρατών για τις εξελίξεις στη Συρία, αλλά και την πεποίθηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση όσο βρίσκεται στην εξουσία ο Σύρος πρόεδρος.

Το Αραβικό Κοινοβούλιο ιδρύθηκε το 2004 με απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου και εκπροσωπεί τα κοινοβούλια του συνόλου των αραβικών κρατών. Ο κ. Αλτζαρουάν επισκέπτεται αυτές τις ημέρες την Ελλάδα για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση των Σύρων προσφύγων και να συζητήσει με αξιωματούχους τρόπους πρακτικής συμβολής των αραβικών κρατών στη διαχείριση του προβλήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, προχθές συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ενώ χθες επισκέφθηκε καταυλισμό στη Λέσβο. Συναντήσαμε τον κ. Αλτζαρουάν στην παλαιστινιακή πρεσβεία, όπου ενημέρωσε Ελληνες και Αραβες δημοσιογράφους για την επίσκεψή του. Απαντώντας σε ερώτησή μας, καταδίκασε την εισβολή της Τουρκίας στη Β. Συρία, όπως και τις επεμβάσεις όλων των ξένων δυνάμεων. «Δυστυχώς, δεν υπάρχει καλή θέληση για την κατάπαυση του πυρός. Υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα που ευνοούν τη συνέχιση της αιματοχυσίας», μας δήλωσε.

Επιπλέον, εξέφρασε τον φόβο ότι θα υπάρξει «μεγάλης κλίμακας σφαγή» αν επιχειρηθεί από τον συριακό στρατό και τις σιιτικές πολιτοφυλακές που τον στηρίζουν η κατάληψη του ανατολικού Χαλεπίου και κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις να επιβάλουν την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή