Δυστύχημα σε σταθμό τρένων στο Ν. Τζέρσεϊ με ένα νεκρό

Δυστύχημα σε σταθμό τρένων στο Ν. Τζέρσεϊ με ένα νεκρό

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΙΟΥΑΡΚ. Ενα τρένο του προαστιακού σιδηροδρόμου γεμάτο επιβάτες προσέκρουσε σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Νιου Τζέρσεϊ κατά τη διάρκεια ώρας αιχμής χθες το πρωί, προκαλώντας τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 100, εκ των οποίων πολλοί βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Το τρένο δεν κατάφερε να σταματήσει κατά την είσοδό του στον σταθμό Χόμποκεν, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στις εγκαταστάσεις του σταθμού. Οπως ανέφερε ο εργαζόμενος του σιδηροδρομικού δικτύου Μάικλ Λάρσον στο CNN, ο συρμός προσέκρουσε με τόση ένταση στο τέλος της γραμμής, ώστε να σηκωθεί στον αέρα και να χτυπήσει την οροφή, προκαλώντας τη μερική κατάρρευσή της πάνω στο πρώτο βαγόνι του τρένου.

Σύμφωνα με τις περιγραφές των επιβατών, το τρένο έπεσε πάνω στον προφυλακτήρα που βρίσκεται στο τέλος της γραμμής με όλη του την ταχύτητα, χωρίς να φρενάρει καθόλου. «Ξαφνικά υπήρξε ένα απότομο σταμάτημα, που συνοδεύθηκε από ένα μεγάλο τράνταγμα που πέταξε τους ανθρώπους από τις θέσεις τους. Τα φώτα έσβησαν και ακούσαμε έναν ισχυρό θόρυβο σαν έκρηξη, ο οποίος προήλθε από την πτώση της οροφής του σταθμού», ανέφερε ο Ρος Μπάουερ, ο οποίος βρισκόταν στο τρίτο ή τέταρτο βαγόνι του τρένου την ώρα της σύγκρουσης. Σύμφωνα με έναν άλλο επιβαίνοντα, το τρένο ήταν γεμάτο, ιδίως τα δύο πρώτα βαγόνια του, ενώ, όπως αναφέρουν πολλοί μάρτυρες, στο δεύτερο βαγόνι οι επιβάτες έσπασαν τα παράθυρα εκτάκτου ανάγκης για να εξέλθουν του τρένου.

Η εκπρόσωπος του σιδηροδρομικού δικτύου του Νιου Τζέρσεϊ Τζένιφερ Νέλσον δήλωσε πως τουλάχιστον 250 επιβάτες επέβαιναν στο τρένο την ώρα της σύγκρουσης, η οποία έγινε στις εννέα το πρωί. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι δεν είναι ακόμη γνωστή η ταχύτητα που είχε αναπτύξει το τρένο όταν εισήλθε στον σταθμό, σημειώνοντας ότι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, διερευνώντας οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει το ατύχημα. Βίντεο που κυκλοφόρησαν δείχνουν τον σταθμό σε χαοτική κατάσταση, με το τρένο να είναι μπλεγμένο με καλώδια και συντρίμμια από την γκρεμισμένη οροφή. Ο σταθμός Χόμποκεν είναι ο πέμπτος πιο πολυσύχναστος σταθμός του Νιου ΤζέρσεÎϊ, με 15.000 περίπου επιβιβάσεις καθημερινά, ενώ αποτελεί και τον τερματικό σταθμό πολλών γραμμών του δικτύου, καθώς και πέρασμα για πολλούς επιβάτες που θέλουν να μεταβούν στη Νέα Υόρκη.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο του Νιου Τζέρσεϊ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την εγκατάσταση ενός συστήματος ελέγχου των συρμών, το οποίο θα μπορεί να αποτρέπει συμβάντα σαν το χθεσινό, μέσω ενός μηχανισμού που θα μπορεί να φρενάρει αυτόματα ή να σταματάει τα τρένα που έχουν αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα. Παρότι υπάρχουν κυβερνητικές εντολές για εγκατάσταση του συστήματος, οι εργασίες έχουν αργήσει πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, με αποτέλεσμα η ημερομηνία ολοκλήρωσης των εργασιών να αναβάλλεται διαρκώς.

Ο Κένεθ Γκάρεϊ, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος στο ιατρικό κέντρο Jersey City, δήλωσε στο CNN ότι «δεν απειλείται η ζωή κανενός τραυματία και ότι όλοι είναι υπό συνεχή παρακολούθηση». Ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι δήλωσε επίσης στο CNN πως δεν υπάρχει πλέον κανένας παγιδευμένος στο εσωτερικό του τρένου, επιβεβαιώνοντας και την ύπαρξη του ενός νεκρού.

Αναφορικά με τις έρευνες, ο κυβερνήτης δήλωσε ότι «πρέπει να ερευνήσουμε όλες τις πιθανές αιτίες του εκτροχιασμού», τονίζοντας ωστόσο ότι «το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη ο σταθμός υποδεικνύει ότι το τρένο πρέπει να έτρεχε με πολύ μεγάλη ταχύτητα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή