Αγρια κόντρα Ρωσίας – ΗΠΑ για το Συριακό

Αγρια κόντρα Ρωσίας – ΗΠΑ για το Συριακό

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο χείλος επικίνδυνης ρήξης στη Συρία βρίσκονται οι ΗΠΑ και η Ρωσία λόγω της υποστήριξης που παρέχει η Μόσχα στην προσπάθεια της κυβέρνησης Ασαντ να καταλάβει στρατιωτικά το Χαλέπι, ανατρέποντας θεαματικά, προς όφελός της, τα δεδομένα του εμφύλιου πολέμου.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ εξαπέλυσε χθες δριμεία επίθεση εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης, κατηγορώντας την, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι καθοδηγεί και παροτρύνει τρομοκρατικές οργανώσεις ισλαμιστών σε επιθέσεις εναντίον ρωσικών στόχων. Αφορμή για την τοποθέτησή του στάθηκαν προγενέστερες δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, ο οποίος προειδοποίησε τη Μόσχα πως η υποστήριξη που παρέχει στον Ασαντ μπορεί να της κοστίσει «επιθέσεις εναντίον ρωσικών συμφερόντων, ίσως μάλιστα και σε ρωσικές πόλεις». Ο αξιωματούχος δεν δίστασε να δηλώσει, σε ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα, ότι «η Ρωσία θα εξακολουθήσει να παραλαμβάνει στρατιώτες της σε φέρετρα».

Σε ανάλογο τόνο ήταν η απάντηση του Κονασένκοφ. «Ο πρώην υποναύαρχος και νυν εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Τζον Κίρμπι γνωρίζει καλά, πιστεύω, τις επιπτώσεις αυτής της δήλωσης», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος. «Πρόκειται για την πιο ειλικρινή μέχρι σήμερα ομολογία ότι ολόκληρη η αντιπολίτευση που επιμένει στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας είναι μια καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ διεθνής τρομοκρατική συμμαχία». Αναφερόμενος στις προειδοποιήσεις του Κίρμπι για πιθανές ρωσικές απώλειες, ο Κονασένκοφ διεμήνυσε ότι η χώρα του «γνωρίζει καλά σε ποια σημεία της Συρίας, συμπεριλαμβανομένου του Χαλεπίου, βρίσκονται μυστικές ειδικές δυνάμεις που καθοδηγούν τους τρομοκράτες και πόσοι ακριβώς είναι».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, ξεκαθάρισε χθες με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η ρωσική πολεμική αεροπορία «θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της προς ενίσχυση της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας του συριακού στρατού». Με τη δήλωση Πεσκόφ, το Κρεμλίνο εμφανίστηκε να αψηφά την προειδοποίηση που είχε απευθύνει προηγουμένως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι ότι η Ουάσιγκτον θα διακόψει κάθε διπλωματική επαφή με τη Μόσχα για την πολιτική διευθέτηση του Συριακού εάν δεν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι.

Ρεπορτάζ διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν σενάρια αποφασιστικότερης απάντησης στην εκστρατεία του καθεστώτος Ασαντ, συμπεριλαμβανομένης, ενδεχομένως, και της χρήσης στρατιωτικής βίας. Οι εν λόγω διαβουλεύσεις στο Πεντάγωνο και στις μυστικές υπηρεσίες δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συγκεκριμένες προτάσεις προς τον πρόεδρο Ομπάμα.

Εναλλακτικές λύσεις

Γίνεται όμως λόγος για μια γκάμα εναλλακτικών λύσεων, που ξεκινούν από τον καλύτερο εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών οργανώσεων και φτάνουν μέχρι και τον βομβαρδισμό θέσεων του κυβερνητικού στρατού του Ασαντ. Η τελευταία επιλογή είναι και η πλέον επικίνδυνη, καθώς ενέχει το ενδεχόμενο να πληγούν και Ρώσοι στρατιώτες από αμερικανικά πυρά. Στο μεταξύ, η σφοδρότητα της επίθεσης του κυβερνητικού στρατού έχει πρακτικά οδηγήσει σε συγχώνευση τις δυνάμεις της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης, όπως ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), με τις ακραίες οργανώσεις των τζιχαντιστών.

Στο Χαλέπι, οι δυνάμεις του FSA συντονίζονται με το ισλαμικό μέτωπο Τζαΐς αλ Φατάχ, που περιλαμβάνει και το συριακό τμήμα της Αλ Κάιντα. Το ίδιο συμβαίνει στην επαρχία Χάμα, όπου τμήματα του FSA, εξοπλισμένα με αμερικανικούς αντιαρματικούς πυραύλους, εξαπέλυσαν, σε κοινό μέτωπο με τζιχαντιστές, σφοδρή αντεπίθεση εναντίον του κυβερνητικού στρατού αποκομίζοντας ορισμένα εδαφικά κέρδη.

Τις εξελίξεις στο Συριακό συζήτησαν, στη διάρκεια χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στο Χαλέπι και κάλεσαν τη Ρωσία να αναλάβει τις ευθύνες της προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία και να δοθεί μία ακόμη ευκαιρία στην πολιτική επίλυση του προβλήματος. Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Μόσχα για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Τέλος, τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι η κατάσταση στο Χαλέπι είναι πλέον απελπιστική, καθώς τα νοσοκομεία έχουν καταστραφεί και τουλάχιστον 600 άνθρωποι πρέπει να απομακρυνθούν αμέσως για να τύχουν επείγουσας ιατρικής φροντίδας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή