Ο Ερντογάν παρατείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Ο Ερντογάν παρατείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αψηφώντας τις επικρίσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισχυρών Δυτικών συμμάχων του για «κυνήγι μαγισσών» μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ο Ταγίπ Ερντογάν παρατείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επί τρεις ακόμη μήνες, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να τη διατηρήσει και πέραν του ενός έτους. Μία ημέρα μετά τη σχετική εισήγηση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης θα βοηθήσει τη χώρα του να ολοκληρώσει με επιτυχία την εκστρατεία της εναντίον της «τρομοκρατίας», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο τουρκικός λαός υποστηρίζει αυτό το μέτρο.

Δηλώσεις Ερντογάν

«Θα είναι προς όφελος της Τουρκίας να παραταθεί επί τρεις μήνες η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του σε εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας, για να προσθέσει: «Λένε ότι ένας χρόνος (καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης) δεν θα ήταν σωστό για την Τουρκία. Ας μη βιαζόμαστε, ας είμαστε υπομονετικοί, μπορεί και οι 12 μήνες να μην είναι αρκετοί».

Η τουρκική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις 20 Ιουλίου επικαλούμενη την ανάγκη πλήρους εκκαθάρισης του κρατικού μηχανισμού από τους οπαδούς του ισλαμικού δικτύου του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται ως ιθύνων νους του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

40.000 συλληφθέντες

Στο διάστημα αυτό περισσότεροι από 100.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δικαστικοί και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί ή τεθεί σε υποχρεωτική άδεια, ενώ οι συλληφθέντες προσεγγίζουν τους 40.000.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγέτης του κεμαλικού κόμματος CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν διωχθεί αδίκως.

Αντίθετα, το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ του Ντεβλέτ Μπαχτσελί (πρώην Γκρίζοι Λύκοι) υποστήριξε την παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Το σύνολο των αντιπολιτευτικών κομμάτων συμφωνεί ότι το δίκτυο Γκιουλέν ήταν αναμεμειγμένο στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Από την πλευρά του, ο Φετουλάχ Γκιουλέν, με συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ανταπέδωσε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι το αποτυχημένο πραξικόπημα οργανώθηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν, προκειμένου να νομιμοποιηθεί το προσχεδιασμένο πογκρόμ εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων. «Μέχρι χθες σκεφτόμουν ότι αυτό είναι πιθανό, τώρα πιστεύω ότι είναι βέβαιο», απάντησε ο Γκιουλέν σε σχετική ερώτηση.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο ισλαμιστής διανοούμενος, που εξακολουθεί να βρίσκεται στην Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ότι δεν θεωρεί πιθανό να τον εκδώσουν οι Αμερικανοί στην Τουρκία. Προσέθεσε όμως ότι, αν παρ’ ελπίδα συμβεί κάτι τέτοιο, θα αγοράσει μόνος του αεροπορικό εισιτήριο και θα παραδοθεί στις τουρκικές αρχές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή