ΚΟΣΜΟΣ

Κατέθεσε η νεοναζί που συγκλόνισε τη Γερμανία

30s9trial

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η μοναδική επιζήσασα ύποπτη για τις δολοφονίες οκτώ Τούρκων, ενός Ελληνα και μιας Γερμανίδας αστυνομικού από νεοναζιστικό πυρήνα στη Γερμανία στο διάστημα 2000 ώς το 2007, έσπασε χθες για πρώτη φορά τη σιωπή της στη διάρκεια της δίκης της και αποκήρυξε την ιδεολογία πίσω από τα εγκλήματα, ενώ καταδίκασε και τη σειρά επιθέσεων για τις οποίες κατηγορείται. Οι εισαγγελείς διατείνονται ότι η Μπεάτε Τσέπε ήταν μέλος της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU, που εκτός από τις 10 δολοφονίες ευθύνεται για δύο βομβιστικές επιθέσεις και 15 ληστείες.

Η κατηγορουμένη αρνείται τη συμμετοχή της στις ρατσιστικές δολοφονίες που διέπραξε μαζί με δύο στενούς της φίλους, οι οποίοι αυτοκτόνησαν το 2011. Ο δικηγόρος της έχει, πάντως, πει ότι η Τσέπε αισθάνεται ηθικά υπόλογη, επειδή δεν τους σταμάτησε. Η χθεσινή κατάθεσή της ήταν η πρώτη φορά που μίλησε στη διάρκεια της 3ετούς διαδικασίας και παραδέχθηκε ότι κάποτε συμμεριζόταν την εθνικοσοσιαλιστική ρητορική.

«Καταδικάζω αυτό που έκαναν οι Ούβε Μπένχαρντ και Ούβε Μούντλος στα θύματα και τα δικά μου λάθη, όπως είχα νωρίτερα παραδεχθεί», είπε η Τσέπε. Η έδρα του πυρήνα ήταν στην ανατολική Γερμανία, όπου η ακροδεξιά βία κλιμακώθηκε μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989. Η ανατολική Γερμανία βιώνει εξάλλου μεγάλη έξαρση της ακροδεξιάς βίας τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας της εισόδου ενός και πλέον εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών στη χώρα. Στο πλευρό της Μπεάτε Τσέπε στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκονται άλλοι τέσσερις νεοναζί ως ύποπτοι ότι παρείχαν στους τρεις επιμελητειακή υποστήριξη. Η Τσέπε, η οποία κατάγεται από την Ιένα (ανατολική Γερμανία), πέρασε στην παρανομία το 1998, όταν οι τρεις εντοπίσθηκαν από τις υπηρεσίες εσωτερικών πληροφοριών.