Ο νόμος της Γερουσίας ανησυχεί το Ριάντ

Ο νόμος της Γερουσίας ανησυχεί το Ριάντ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Πηγή μεγάλης ανησυχίας» είναι για τη Σαουδική Αραβία ο νόμος JASTA που ψηφίστηκε την Τετάρτη στο Κογκρέσο, παρά το βέτο του προέδρου Ομπάμα, και ο οποίος ανοίγει τον δρόμο για την προσφυγή θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 κατά της Σαουδικής Αραβίας.

Ο νόμος εξαιρεί από την αρχή της κρατικής ασυλίας κυβερνήσεις που κατηγορούνται ως υπεύθυνες για τρομοκρατικές ενέργειες σε αμερικανικό έδαφος.

«Αποδυναμώνοντας την κρατική ασυλία, οι συνέπειες είναι αρνητικές για όλες τις χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε στα σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης αξιωματούχος που τήρησε την ανωνυμία του.

Δηλώσεις συγγενών

Οι συγγενείς των θυμάτων, πάντως, πανηγυρίζουν. «Μας ενδιαφέρει λιγότερο η όποια χρηματική αποζημίωση και περισσότερο το να δικαστούν οι πραγματικά υπεύθυνοι και να γίνει γνωστή η υπόθεση», δήλωσε η Αλις Χόγκλαντ, που έχασε τον γιο της στις επιθέσεις. «Μας ζητούν να σωπάσουμε για τη σφαγή 3.000 ανθρώπων μόνο και μόνο για να μη σύρουν μια μέρα και τη δική μας χώρα στα δικαστήρια;», διερωτήθηκε η Κάθι Οουενς, που έχασε τον σύζυγό της.

Η σαουδαραβική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν είχε σχέση με τις επιθέσεις, αν και μέλη της βασιλικής οικογένειας απέσυραν περιουσιακά στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2001, υπό τον φόβο μήπως η αμερικανική δικαιοσύνη τα παγώσει στο πλαίσιο των ερευνών για τους δράστες των επιθέσεων.

Απαντώντας στην πρόταση να περιοριστεί το πεδίο εφαρμογής του νόμου μόνο στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο εισηγητής του, ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ από τη Νέα Υόρκη, είπε ότι κάτι τέτοιο «θα έλεγε στους Σαουδάραβες να το ξανακάνουν». Πάντως ο πρώην επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, ο Τρεντ Λοτ, που τώρα εργάζεται ως λομπίστας για λογαριασμό της σαουδαραβικής κυβέρνηση, δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί τρόπος να αλλάξει ο χαρακτήρας του νόμου «για να μην υπάρξουν απειλές προς τους στρατιώτες μας, τους διπλωμάτες μας και την κρατική ασυλία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή