Το Χαλέπι είναι το «κλειδί» για τον πόλεμο

Το Χαλέπι είναι το «κλειδί» για τον πόλεμο

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κατάρρευση των διαπραγματεύσεων Μόσχας και Ουάσιγκτον για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία οδήγησε τη Ρωσία να ρίξει όλο της το βάρος στην προσπάθεια του Μπασάρ αλ Ασαντ για ανακατάληψη του Χαλεπίου. Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θέτουν υπό εξέταση «όλες τις εναλλακτικές οδούς».

«Εχουμε φθάσει σε μία από εκείνες τις στιγμές στις οποίες οφείλουμε να ακολουθήσουμε εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. «Ο πρόεδρος έχει ζητήσει από όλες τις υπηρεσίες να υποβάλουν προτάσεις, κάποιες γνωστές, κάποιες καινούργιες, τις οποίες εξετάζουμε με μεγάλη προσοχή», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν. Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η ταχύτητα με την οποία κατέρρευσαν η διπλωματική προσπάθεια και τα κέρδη που έχει αποκομίσει τις τελευταίες ημέρες στο έδαφος ο Ασαντ, έφεραν την αμερικανική κυβέρνηση προ απροόπτου.

Οι πιθανές αντιδράσεις των ΗΠΑ είναι να επιτρέψουν στους συμμάχους τους στον Περσικό να εξοπλίσουν τους αντάρτες με πιο εξελιγμένα όπλα ή να πλήξουν βάση του συριακού στρατού από αέρος, επιλογή που θεωρείται λιγότερο πιθανή γιατί ενέχει τον κίνδυνο ρωσικών απωλειών και δραματικής κλιμάκωσης. Ο βομβαρδισμός συριακών δυνάμεων από συμμαχικά αεροσκάφη στη διάρκεια της εκεχειρίας, ο οποίος σύμφωνα με το Πεντάγωνο οφειλόταν σε «σφάλμα», λειτούργησε ως προπομπός αυτής της στρατηγικής.

«Είναι ολοκληρωτικός πόλεμος», είπε ο Φάμπριτσε Μπαλάνκε, ειδικός στη Συρία στο Ινστιτούτο Πολιτικής της Εγγύς Ανατολής στην Ουάσιγκτον.

Η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ στις 12 Σεπτεμβρίου προέβλεπε τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, ειδικά σε πολιορκημένες περιοχές όπως το κομμάτι του Χαλεπίου που κατέχουν οι αντάρτες, καθώς και την αποστασιοποίηση των ανταρτών από τζιχαντιστές όπως η Φατέχ αλ Σάμ, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα που μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστό ως Αλ Νούσρα.

Ούτε η μία δέσμευση υλοποιήθηκε ούτε η άλλη, ενώ ο πόλεμος που διαδέχθηκε την εκεχειρία είναι πιο σκληρός από ποτέ. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς, οι οποίοι στόχευσαν και τα δύο νοσοκομεία που λειτουργούσαν στην περιοχή που ελέγχουν οι αντάρτες. Στις εξελίξεις πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι η σφοδρότητα της επίθεσης στο Χαλέπι έχει οδηγήσει ομάδες μετριοπαθών ανταρτών που υποστηρίζονται από τη Δύση να συνεργαστούν στενά με τζιχαντιστές.

Προωθώντας την ανακατάληψη του Χαλεπίου, η Μόσχα προσπαθεί «να κλείσει επιτέλους αυτόν τον σημαντικό θύλακο αντίστασης», είπε ο ειδικός στη Ρωσία στο βρετανικό ινστιτούτο RUSI, Ιγκόρ Σουτιάγκιν. Πέρα από το Χαλέπι, η μόνη σημαντική περιοχή στα χέρια των ανταρτών είναι το Ιντλίμπ, αφού η κεντρική Χάμα, η Χομς και βέβαια η Δαμασκός ελέγχονται από τον Ασαντ.

«Μια εξέγερση που θα έχει χάσει το Χαλέπι θα είναι δευτερεύουσας σημασίας», ανέφερε ο Τομά Πιερέ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Η Ρωσία ήταν ανέκαθεν σύμμαχος των Ασαντ, ενώ μπήκε στον πόλεμο στο πλευρό του Μπασάρ αλ Ασαντ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η ευθυγράμμιση της Μόσχας με τη Δαμασκό είναι ακόμη μεγαλύτερη. «Η Ρωσία είχε εστιάσει το ενδιαφέρον της σε μια πολιτική λύση, και γι’ αυτό ξεκίνησε τον διάλογο με τις χώρες του Κόλπου, με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, αλλά έγινε σαφές ότι αυτό δεν ήταν εφικτό», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της Δαμασκού, Μπασάμ Αμπού Αμπντουλάχ. Μια νίκη στο Χαλέπι θα ενίσχυε τη θέση του καθεστώτος του Ασαντ στο (όποιο) τραπέζι μελλοντικών διαπραγματεύσεων.

«Οι Ρώσοι και οι Σύροι θέλουν να πάρουν τον έλεγχο του Χαλεπίου και μετά να διαπραγματευθούν», είπε ο αναλυτής Φιοντόρ Λουκιάνοφ. «Το Χαλέπι παίζει ρόλο–κλειδί, γιατί το μέλλον εξαρτάται από το ποια θα είναι η συνοριακή γραμμή ανάμεσα στους αντιμαχόμενους. Αυτή η γραμμή πρέπει να είναι σταθερή».

«Ο Ασαντ δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς τη Μόσχα και η Ρωσία από την πλευρά της γνωρίζει ότι χωρίς τον Ασαντ, θα την εκδιώξουν από τη Μέση Ανατολή», τόνισε ο Ρώσος ειδικός στη Μέση Ανατολή, Αλεξέι Μαλατσένκο. «Είναι μια φιλία από ανάγκη».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή