ΚΟΣΜΟΣ

Κορυφώνεται η μάχη για τον γ.γ. του ΟΗΕ

koryfonetai-i-machi-gia-ton-g-g-toy-oie-2153622

H κούρσα για την ανάδειξη του επόμενου γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών φαίνεται ότι έγινε πιο πολύπλοκη μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας μιας διπλωμάτου από τη Βουλγαρία, της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Η κ. Γκεοργκίεβα είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας και η υποψηφιότητά της ανακοινώθηκε στη Σόφια από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

Η υποψηφιότητα της κ. Γκεοργκίεβα τη φέρνει στην πραγματικότητα σε πορεία σύγκρουσης με μία άλλη υποψήφια από τη Βουλγαρία, την Ιρίνα Μπόκοβα, γενική διευθύντρια της UNESCO, η οποία, ωστόσο, δεν φαίνεται να τα καταφέρνει καλά στις πέντε ανεπίσημες ψηφοφορίες του Συμβουλίου Ασφαλείας, του σώματος δηλαδή που επιλέγει τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού.

Σε ηλεκτρονική επιστολή της, η κ. Μπόκοβα δήλωσε ότι θα εξακολουθήσει να διεκδικεί τη θέση του γενικού γραμματέα, αλλά ο κ. Μπορίσοφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Σόφια, τόνισε ότι η κ. Μπόκοβα δεν έχει τη στήριξη της βουλγαρικής κυβέρνησης.

«Της δώσαμε μία τελευταία ευκαιρία και περιμέναμε τα αποτελέσματα της τελευταίας ψηφοφορίας», δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ανεπίσημη ψηφοφορία που έγινε τη Δευτέρα, ενώ προσέθεσε ότι η κυβέρνηση πιστεύει πως η Γκεοργκίεβα θα είναι πιο επιτυχής υποψήφιος.

Ο Μπαν Κι Μουν, από τη Νότια Κορέα, αναμένεται να ολοκληρώσει τη δεύτερη πενταετή θητεία του στα τέλη του τρέχοντος έτους. Η επιλογή του επόμενου γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην πραγματικότητα βρίσκεται στα χέρια των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που διαθέτουν δικαίωμα βέτο και κυρίως στα χέρια των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Προφανώς οι διαφορές των δύο αυτών κρατών είναι πολύ μεγάλες και εξαιτίας του πολέμου στη Συρία.

Μέχρι σήμερα στον αγώνα διαδοχής έχουν μπει δώδεκα υποψήφιοι με επικρατέστερο τον Αντόνιο Γκουτιέρες, πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας και πρώην επικεφαλής του προγράμματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο οποίος αναδεικνύεται ενισχυμένος κατά τις ανεπίσημες ψηφοφορίες. Ωστόσο, όπως τονίζουν διπλωμάτες, η κ. Γκεοργκίεβα θα αποδειχθεί δυναμική αντίπαλος.

Η Ρωσία επιμένει ότι ο επόμενος γενικός γραμματέας του Οργανισμού θα πρέπει να προέρχεται από την Ανατολική Ευρώπη. Αν κι αυτό είναι ένα κριτήριο που πληροί η κ. Γκεοργκιέβα, θεωρείται πολύ κοντά στη Δύση.

Το δυτικό μπλοκ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας –Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ– θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στην κ. Γκεοργκίεβα και στον επικρατέστερο σήμερα υποψήφιο.

Βέβαια, η θέση της κ. Γκεοργκίεβα ενισχύεται και από το γεγονός ότι κάποιοι διπλωμάτες ζητούν την ανάδειξη γυναίκας στο τιμόνι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς επί 70 συναπτά χρόνια, ο γενικός γραμματέας του οργανισμού ήταν πάντα άνδρας. Η κ. Γκεοργκίεβα πρόκειται να μιλήσει στην Ολομέλεια του οργανισμού τις επόμενες ημέρες.