ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συνελήφθη ο αδελφός του Φετουλάχ Γκιουλέν

turkey_coup

Η τουρκική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του αδελφού του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται ότι ενορχύστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Κουτμπετίν Γκιουλέν, ο πρώτος αδελφός του πρώην ιεροκήρυκα που προφυλακίζεται, προσήχθη κατά τη διάρκεια εφόδου σε σπίτι ενός οικείου του στη Σμύρνη (δυτικά), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Καθώς κατηγορείται ότι είναι «μέλος μιας ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης» τέθηκε υπό κράτηση και υποβλήθηκε σε ανάκριση το μεσημέρι από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Βιβλία τα οποία ανήκαν στον Φετουλάχ Γκιουλέν βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της εφόδου και κατασχέθηκαν, πρόσθεσε το τουρκικό πρακτορείο.

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν τον πρώην ιεροκήρυκα ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στα μέσα Ιουλίου, όπου έχασαν την ζωή τους περισσότεροι από 270 άνθρωποι και τραυματίστηκαν χιλιάδες άλλοι.

Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα των τουρκικών μμε ο Φετουλάχ Γκιουλέν έχει πέντε αδελφούς: τον Σεϊφουλάχ και τον Χασμπί που έχουν αποβιώσει, τον Μεσίχ, τον Σαλίχ και τον Κουτμπετίν. Έχει επίσης δύο αδελφές: τη Νουρχαγιάτ και την Φαζιλέτ.

Η αστυνομία είχε συλλάβει τον Ιούλιο έναν ανιψιό του, τον Μουχαμέτ Σαϊτ Γκιουλέν στο Ερζερούμ στην ανατολική Τουρκία, κατόπιν έναν άλλο, τον Αχμέτ Ραμίζ Γκιουλέν, τον Αύγουστο στο Γκαζιάντεπ στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)