ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Διεσώθησαν 5.600 πρόσφυγες ανοιχτά της Λιβύης

italia-diesothisan-5-600-prosfyges-anoichta-tis-livyis-2153768

To λιμενικό σώμα της Ιταλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι συντόνισε νωρίτερα το πρωί τις επιχειρήσεις διάσωσης 5.600 και πλέον προσφύγων στα ανοιχτά της Λιβύης κι ενώ η χώρα τιμά τους νεκρούς του ναυαγίου της Λαμπεντούζας που στοίχισε την ζωή σε 366 ανθρώπους κοντά στην ιταλική νήσο, πριν από ακριβώς τρία χρόνια.

Οι πρώτες επιχειρήσεις διεξήχθησαν πριν από την αυγή σε πλοιάρια γεμάτα από πρόσφυγες. Μεταξύ αυτών ένα αλιευτικό όπου επέβαιναν περίπου 700 άνθρωποι και πολλά παιδιά ανάμεσά τους. Διασώθηκαν οι επιβαίνοντες από συνολικά 12 πλοία, ενώ και άλλες επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα.

Πλοία της ακτοφυλακής και των μη κυβερνητικών οργανώσεων όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), SOS Méditerranée, Save the Children ή ακόμα της ProActiva Open Arms συμμετείχαν στις επιχειρήσεις με τη στήριξη πολεμικών σκαφών.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκαναν λόγο με ανάρτησή τους στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter για μια δύσκολη επιχείρηση που διεξήχθη σε μία σωστική λέμβο που κινδύνευε: πολλοί άνθρωποι παραλίγο να πνιγούν και πολλοί άλλοι υπέστησαν εγκαύματα εξαιτίας των καυσίμων. Δύο γυναίκες κι ένα παιδί ηλικίας 8 ετών υπέστηκαν σοβαρά εγκαύματα και διακομίστηκαν ταχέως σε νοσοκομεία.

Αυτή η έντονη δραστηριότητα, έπειτα από πολλές εβδομάδες σχετικής ηρεμίας, συμπίπτει με την επέτειο του ναυαγίου της Λαμπεντούζα.

Τη νύχτα της 2ας- 3ης Οκτωβρίου του 2013 σε ένα πλεούμενο που είχε φύγει από την Λιβύη με 500 ανθρώπους εν πλω ξέσπασε φωτιά. Το πλοίο βυθίστηκε κοντά στην ιταλική νήσο: 366 σοροί περισυλλέχθηκαν από τις ακτές και το αμπάρι του πλοίου.

Οι εικόνες των πτωμάτων τόσων ανθρώπων είχαν ωθήσει την Ιταλία να ξεκινήσει το Mare Nostrum, μια τεράστια επιχείρηση διάσωσης στην θάλασσα.

Τον Μάρτιο του 2015 η Ιταλία υιοθέτησε ένα νόμο με τον οποίο κατέστη η 3η Οκτωβρίου «εθνική ημέρα μνήμης και υποδοχής» προς τιμή των προσφύγων που έχουν χάσει την ζωή τους.

Στη Λαμπεντούζα 200 νέοι από πολλές χώρες της Ευρώπης συνόδευσαν τους επιζώντες του ναυαγίου και τους συγγενείς των θυμάτων σε μια πορεία για τη μνήμη τους.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)