Εκ νέου στην αβεβαιότητα η Κολομβία

Εκ νέου στην αβεβαιότητα η Κολομβία

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΟΓΚΟΤΑ. Μόλις λίγες μέρες μετά τη σύναψη ειρήνης μεταξύ της κολομβιανής κυβέρνησης και των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων (FARC), η λατινοαμερικανική χώρα βυθίζεται και πάλι στην αβεβαιότητα, καθώς οι πολίτες απέρριψαν τη συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής, κρίνοντας ότι οι όροι που επιβλήθηκαν στους αντάρτες ήταν εξαιρετικά επιεικείς. Το «όχι» επικράτησε του «ναι» με λιγότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα και συγκεκριμένα με 54.000 ψήφους, ενώ στις κάλπες προσήλθε μόλις το 37% των Κολομβιανών πολιτών, αντικατοπτρίζοντας την απάθεια των υποστηρικτών της συμφωνίας, οι οποίοι περίμεναν μια άνετη επικράτηση. «Δεν θα τα παρατήσω, θα συνεχίσω να επιδιώκω την ειρήνη μέχρι το τελευταίο λεπτό της θητείας μου», δήλωσε ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος, λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αναφερόμενος σε όσους επιθυμούν νέα συμφωνία με άλλους όρους ή τον εκμηδενισμό των ανταρτών στο πεδίο της μάχης. Ακολούθως, τη Δευτέρα προέβη σε σειρά συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς των άλλων κομμάτων και έστειλε τον κύριο διαπραγματευτή της κυβέρνησης, Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε στην Αβάνα, για να έρθει σε επαφή με την ηγεσία του FARC.

Με τη σειρά του, ο κορυφαίος διοικητής του FARC, Ροντρίγκο Λοντόνο, γνωστότερος με το ψευδώνυμο Τιμοτσένκο, δήλωσε ότι οι αντάρτικες δυνάμεις παραμένουν αποφασισμένες να εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα και να μετατραπούν σε ένα ειρηνικό πολιτικό κόμμα. «Το FARC εμμένει στην απόφασή του οι λέξεις να αποτελούν το μόνο όπλο του για την οικοδόμηση του μέλλοντος», ανέφερε ο Τιμοτσένκο για το αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι «η ειρήνη θα θριαμβεύσει αν βασιστείτε σε εμάς». Την απογοήτευσή τους για το αποτέλεσμα εξέφρασαν και οι ηγέτες γειτονικών χωρών, όπως η Χιλή, η Κούβα και η Βενεζουέλα, παροτρύνοντας την Κολομβία να μην εγκαταλείψει την υπόθεση της ειρήνης. Στο ίδιο μήκος κύματος εκφράστηκε και ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, τονίζοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη παραμένουν αφοσιωμένα στις ειρηνευτικές διαδικασίες της χώρας και θα συνεχίσουν να βοηθούν την κυβέρνηση να έρθει σε μία τελική συμφωνία με τους αντάρτες.

Οι Κολομβιανοί πολίτες εμφανίστηκαν σοκαρισμένοι από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, συμπεριλαμβανομένων και όσων καταψήφισαν τη συμφωνία, εκφράζοντας την αβεβαιότητά τους για το μέλλον. «Δεν πιστέψαμε ποτέ ότι θα γινόταν αυτό», δήλωσε ο κοινωνιολόγος Μαμπέλ Καστάνο, υπογραμμίζοντας ότι ελπίζει «η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και το FARC να καταλήξουν σε μια έξυπνη λύση που θα μας περιλαμβάνει όλους».

Από εδώ και στο εξής, η επίτευξη οποιασδήποτε νέας συμφωνίας φαίνεται να εξαρτάται από το εάν οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις θα είναι διατεθειμένες να αποδεχθούν ορισμένους σκληρότερους όρους. Οι ψηφοφόροι του «όχι» θέλουν διαβεβαιώσεις ότι οι αντάρτες θα παραδώσουν τα χρήματα που κέρδισαν από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, θα περάσουν κάποιο χρονικό διάστημα στη φυλακή και θα συμμετάσχουν κανονικά στις εκλογές, χωρίς απλώς να τους παραχωρηθούν θέσεις στο Κογκρέσο.

Τέλος, σύμφωνα με ειδικούς, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμένεται να βγάλει την Κολομβία από τη λίστα των φαβορί για τη διεκδίκηση του Νομπέλ Ειρήνης. Οι εξελίξεις δεν άφησαν ανεπηρέαστα και τα οικονομικά της χώρας, καθώς το πέσο Κολομβίας υποχώρησε κατά 2,8% έναντι του δολαρίου το πρωί της Δευτέρας, γεγονός που υποδεικνύει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα περιπλέξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περάσει τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που θα αντισταθμίσουν τις απώλειες των εισοδημάτων της πετρελαϊκής βιομηχανίας και θα πλήξει τις ελπίδες του Σάντος για ξένες επενδύσεις στην εξορυκτική, πετρελαϊκή και αγροτική οικονομία της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή