ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: 1.800 πρόσφυγες διασώθηκαν από τις Λιμενικές αρχές

gre1522873_22810926-thumb-large--2

Το λιμενικό σώμα της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι συντόνισε τις επιχειρήσεις διάσωσης 16 πλοίων όπου επέβαιναν 1.800 πρόσφυγες στα ανοιχτά της Λιβύης, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις σε άλλα 15 υπερφορτωμένα πλοία.

Την ώρα που περισσότεροι από 6.000 πρόσφυγες είχαν ήδη διασωθεί από τις αρχές χθες Δευτέρα και πολλά από τα πλοία που προσέφεραν βοήθεια κατευθύνονταν προς την Ιταλία για να τους αποβιβάσουν, εντοπίστηκαν επιπλέον 30 πλεούμενα στην θάλασσα.

Το λιμενικό σώμα, που συντονίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης στα διεθνή ύδατα στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, δεν κάνει προς το παρόν λόγο για θύματα.

Τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ τους μία έγκυος γυναίκα που υπέφερε από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη της, διακομίστηκαν με ελικόπτερο προς νοσοκομεία της Ιταλίας.

Χθες, οι ιταλικές αρχές είχαν κάνει λόγο για 9 πρόσφυγες νεκρούς κατά τη διάρκεια διαφορετικών επιχειρήσεων κι ένας αξιωματούχος του λιμενικού σώματος της Λιβύης είχε ανακοινώσει ότι περισυνελλέγησαν οι σοροί 11 γυναικών και 2 παιδιών.

Σήμερα το πρωί ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο Astral, ένα πλοίο που έχει ναυλώσει η ισπανική μκο ProActiva Open Arms, είδε εκατοντάδες πρόσφυγες να περιμένουν βοήθεια πάνω σε πολλά πλεούμενα.

Παρατήρησε ιδιαίτερα ένα αλιευτικό όπου επέβαιναν ενδεχομένως 1000 άνθρωποι, που στοιβάζονταν σε τρία επίπεδα μεταξύ των γεφυρών και της αποθήκης.

«Υπήρχαν άνθρωποι που πήδηξαν στην θάλασσα» με την ελπίδα ότι θα τους περισυλλέξουν, περιέγραψε ο ίδιος. Ένα αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας της Ισπανίας έριξε σωσίβιες σχεδίες ενώ αναμενόταν η άφιξη άλλων πλοίων διάσωσης.