ΗΠΑ: Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ των δύο υποψηφίων αντιπροέδρων Τιμ Κέιν Μάικ Πενς

ΗΠΑ: Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ των δύο υποψηφίων αντιπροέδρων Τιμ Κέιν Μάικ Πενς

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα οικονομικά του Ντόναλντ Τραμπ, το μεταναστευτικό πρόβλημα, η κατάσταση στην αμερικανική οικονομία, αλλά και ζητήματα αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, όπως η κατάσταση στη Συρία και οι σχέσεις με τη Ρωσία κυριάρχησαν στην τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των δύο υποψήφιων αντιπροέδρων Τιμ Κέιν και Μάικ Πενς.

Tο πολιτικό ενδιαφέρον των τοποθετήσεών των δύο υποψήφιων αντιπροέδρων, επικεντρώθηκε στους δύο υποψηφίους για την προεδρία, Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ, παρατηρεί το CNN.

Ο Τιμ Κέιν, υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών, προσπάθησε να επικεντρώσει στον Ντόναλντ Τραμπ την τηλεοπτική αναμέτρηση που είχε χθες το βράδυ, με τον Μάικ Πενς, υποψήφιο αντιπρόεδρο των Ρεπουμπλικάνων.

Έτσι, χαρακτήρισε τον Τραμπ άμεσο κίνδυνο για την αμερικανική εθνική ασφάλεια, αλλά και ως άνθρωπο που υποβιβάζει τις γυναίκες και τις μειονότητες και ταυτόχρονα φέρεται να πληρώνει ελάχιστα σε ομοσπονδιακούς φόρους.

Οι δύο υποψήφιοι αντιπρόεδροι αντάλλαξαν φραστικά πυρά στη μοναδική τηλεοπτική τους αναμέτρηση, ενώ η επόμενη τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ θα διεξαχθεί το βράδυ της Δευτέρας.

Κέιν και Πενς διέθεσαν το μεγαλύτερο μέρος του τηλεοπτικού τους χρόνου σε εκατέρωθεν φραστικές επιθέσεις εναντίον των αντίστοιχων προεδρικών υποψηφίων, ενώ η ένταση των παρεμβάσεών τους ήταν τόσο μεγάλη, που πολλές φορές οι φωνές του ενός, κάλυπταν τις φραστικές παρεμβάσεις του άλλου.

Ο Κέιν, ένας Γερουσιαστής των Δημοκρατικών από τη Βιρτζίνια, τον οποίο επέλεξε η Χίλαρι Κλίντον ως υποψήφιο αντιπρόεδρό της, προσπάθησε να τρομοκρατήσει τους ψηφοφόρους και να τους απομακρύνει από τον Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Πενς, κυβερνήτης της Ιντιάνα και προσωπική επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ για την αντιπροεδρία, προσπάθησε να σκιαγραφήσει την Κλίντον ως μη αξιόπιστη επιλογή για το Λευκό Οίκο, αλλά κι ως ια αποτυχημένη επιλογή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, για τη θητεία της στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών, από το 2009 ως το 2013.

Ο Κέιν προκάλεσε την οργή του Πενς ανατρέχοντας σε σχόλιο του Ρόναλντ Ρήγκαν, πρώην προέδρου των ΗΠΑ, που είχε δηλώσει ότι ένας ηλίθιος ή μανιακός με ένα πυρηνικό όπλο θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα καταστροφικό γεγονός. “Νομίζω ότι αυτό ακριβώς είναι ο προεδρικό υποψήφιος του κυβερνήτη Πενς,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κέιν. Ο Πενς ανταπέδωσε τα πυρά, υποστηρίζοντας: “Γερουσιαστή…, γερουσιαστή…, αυτό ξεπερνάει εσένα και τη Χίλαρι Κλίντον και είναι χαμηλού επιπέδου.”

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών προσπάθησε να παρασύρει τον Πενς σε θέση άμυνας έναντι των θέσεων που εκφράζει ο Τραμπ. Ο ίδιος απευθύνθηκε στα εκατομμύρια των τηλεθεατών που συνήθως παρακολουθούν την τηλεοπτική αναμέτρηση αναφερόμενος στο ζήτημα που προέκυψε με τα σχόλια του Τραμπ κατά πρώην βασίλισσας ομορφιάς, αλλά και στη θετική στάση του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου έναντι του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο πολιτικός στόχος του Κέιν ήταν να αναδείξει την άρνηση του Τραμπ να δημοσιοποιήσει τα έσοδα και τις φοροαπαλλαγές του, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων προεδρικών υποψηφίων. “Ο κυβερνήτης Πενς έπρεπε να παρουσιάσει στον Ντόναλντ Τραμπ τις φορολογικές απαλλαγές του, προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητά του για την αντιπροεδρία. Ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει επίσης, να παρουσιάσει τις φορολογικές απαλλαγές του, προκειμένου να είναι κατάλληλος για την προεδρία των ΗΠΑ,” τόνισε σαρκαστικά ο Κέιν.

Από την πλευρά του, ο Πενς, που είναι περισσότερο μετριοπαθής στις δημόσιες εμφανίσεις του σε αντίθεση με τον παρορμητικό Τραμπ, δήλωσε ότι ο υποψήφιος για την προεδρία που υποστηρίζει ο ίδιος δημιούργησε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και χρησιμοποίησε το αμερικανικό φορολογικό σύστημα όπως αυτό έχει σχεδιαστεί να χρησιμοποιείται. “Τότε, γιατί δεν αποκαλύπτει τα φορολογικά του στοιχεία;” αναρωτήθηκε ο Κέιν.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ORC για λογαριασμό του CNN «νικητής» της τηλεμαχίας ανακηρύχθηκε ο Μάικ Πενς με ποσοστό 48% έναντι του αντιπάλου του (42%).

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, CNN)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή