200 χλμ. προς τα σύνορα, πεζή

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Σκηνές που παραπέμπουν στην περυσινή χρονιά, χωρίς όμως καμία προοπτική διόδου, σε αντίθεση με πέρυσι, εξελίσσονται από χθες στη Σερβία. Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες ξεκίνησαν χθες πεζή από το Βελιγράδι προς τα σύνορα με την Ουγγαρία, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να μεταβούν στη Βόρεια Ευρώπη.

Πολλοί εξ αυτών κατάγονται από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν και έχουν μικρές πιθανότητες να λάβουν άσυλο στην Ευρώπη, αν και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί εάν δεν εξεταστεί η κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Ξεκινώντας την πορεία των 200 χιλιομέτρων, ο Χακρίμ από το Αφγανιστάν είπε ότι άρχισε να ταξιδεύει πριν από έξι μήνες και ότι έκτοτε κοιμάται σε δρόμους και πάρκα. «Σε παρακαλώ, Ουγγαρία, άνοιξε τα σύνορα», είπε.

Η ομάδα των περίπου 400 ανθρώπων περπατά στα πλάγια του αυτοκινητοδρόμου που οδηγεί στα σύνορα, με τη συνοδεία αστυνομικών οχημάτων, προκειμένου να μην προκληθούν ατυχήματα και να μείνει ανοικτός ο αυτοκινητόδρομος.

Η ομάδα αποτελεί ένα μικρό τμήμα από τους 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Σερβία, μετά την εφαρμογή από την Ουγγαρία αυστηρών περιορισμών στους αριθμούς αιτούντων άσυλο που εισέρχονται στη χώρα. Η Σερβία χθες ανακοίνωσε ότι δεν θα κατασκευάσει φράκτη, όπως η Ουγγαρία, αλλά θα ενισχύσει τις στρατιωτικές περιπολίες στα σύνορά της με τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ, προκειμένου να αποτρέψει νέες εισόδους.

Πολλοί από όσους έμειναν πίσω στο πάρκο του Βελιγραδίου θεώρησαν ότι «δεν έχει νόημα» να περπατήσουν έως τα σύνορα. «Η διάσχιση της Βουλγαρίας ήταν πολύ άσχημη», είπε ο Αφγανός Μουχάμεντ Γουατζίντ. «Χρειάζομαι ξεκούραση, όχι κόντρες με την αστυνομία στα ουγγρικά σύνορα».

Αρκετοί ελπίζουν ότι, όταν συγκεντρώσουν το κατάλληλο ποσό, θα πληρώσουν διακινητές. Χθες τα ξημερώματα όμως, δύο οικογένειες από το Ιράκ διαπίστωσαν ότι ούτε τα μεγάλα ποσά διασφαλίζουν το πέρασμα. Οι οικογένειες (10 ενήλικες, έξι παιδιά) συνελήφθησαν σε δύο βάρκες στον Δούναβη και είπαν ότι είχαν πληρώσει 35.000 ευρώ η καθεμία για να περάσουν στη Ρουμανία μέσω Βουλγαρίας και Τουρκίας, με τελικό προορισμό τη Γερμανία. Με βάση τη συμφωνία Ρουμανίας – Βουλγαρίας, οι ρουμανικές αρχές τους επαναπροώθησαν στη Βουλγαρία.

Εν τω μεταξύ, στην Ουγγαρία, το γεγονός ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής ακυρώθηκε λόγω μικρής συμμετοχής δεν εμπόδισε την κυβέρνηση της Βουδαπέστης από το να ανακοινώσει ότι δρομολογεί την ήδη ειλημμένη απόφασή της. Πρόκειται για την απόφαση να μην επιτρέψει τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, με βάση τις ποσοστώσεις που της αναλογούν. Η συντεταγμένη μετεγκατάσταση προσφύγων, ει δυνατόν απευθείας από την Τουρκία σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, θα μπορούσε να αποτελέσει λύση – αν και οι περισσότερες χώρες προτιμούν να μην ασχολούνται με τα ζητήματα των προσφύγων μέχρι αυτοί να τους χτυπήσουν μαζικά την πόρτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή