Μείωση επενδύσεων παγκοσμίως στα ακίνητα

Μείωση επενδύσεων παγκοσμίως στα ακίνητα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική μείωση πρώτη φορά σε μία επταετία παρατηρήθηκε σε παγκόσμια κλίμα στις επενδύσεις ακινήτων. Ο όγκος των επενδύσεων ελαττώθηκε δραστικά λόγω γεωπολιτικών κινδύνων και αβεβαιότητας για τη διεθνή οικονομία, ενώ η Νέα Υόρκη αποδείχθηκε σχετικά δελεαστικότερη από το Λονδίνο με κριτήριο τα προσφερόμενα ακίνητα προς εκμετάλλευση. Συνολικά σχεδόν 919,7 δισ. δολάρια διοχετεύθηκαν σε διεθνή κλίμακα σε ακίνητα είτε για κατοικία είτε για επαγγελματική χρήση το δωδεκάμηνο από 1η Ιουλίου 2015 έως 30 Ιουνίου 2016, παρουσιάζοντας μείωση κατά 5,7% συγκριτικά με το παρελθόν έτος, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων στην κτηματομεσιτική αγορά, Cushman & Wakefield. Οπως επισημαίνουν και στο σχετικό τους άρθρο οι Financial Times, η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί το τελευταίο στάδιο του κύκλου επενδύσεων και φανερώνει τις ανησυχίες των επενδυτών για την αστάθεια στην κινεζική αγορά και τις επιπτώσεις από την επικείμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα σχετικά αναφέρει ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Cushman & Wakefield για την Ευρώπη, Ντέιβιντ Χάτσινγκς. «Με τον επενδυτικό κίνδυνο υψηλό αλλά και τη ζήτηση ζωηρή, το ερώτημα, που εγείρεται έχει να κάνει με το εάν πρόκειται για προσωρινή παύση ή εάν η αγορά έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της πλέον», υπογραμμίζει. Ενα ακόμα στοιχείο χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς των επενδυτών έχει να κάνει με το ότι η μείωση του όγκου των συναλλαγών παρατηρείται σε όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες και σε όλους τους κλάδους. Επιπλέον, το Λονδίνο απώλεσε ώς έναν βαθμό τη λάμψη του συγκριτικά με τη Νέα Υόρκη. Συγκεκριμένα, η Νέα Υόρκη προσείλκυσε 24,89 δισ. δολάρια εν συγκρίσει με τη μητροπολιτική περιοχή της βρετανικής πρωτεύουσας το προαναφερθέν δωδεκάμηνο, που απέσπασε 24,88 δισ. δολάρια από ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Αξίζει να αναφερθεί πως η Νέα Υόρκη προηγείται του Λονδίνου πρώτη φορά μετά το 2007. Το προηγούμενο δωδεκάμηνο 1η Ιουλίου 2014 – 30 Ιουνίου 2015 το μεν Λονδίνο είχε εξασφαλίσει σε επενδύσεις ακινήτων 39,4 δισ. δολάρια, ενώ το Μεγάλο Μήλο λιγότερα από τα μισά, δηλαδή μόλις 15,8 δισ. δολάρια. Στην πρώτη δεκάδα των κορυφαίων επιλογών, όπως αναφέρουν οι F.T., ακολουθούν το Παρίσι, το Λος Αντζελες, το Αμστερνταμ, το Σίδνεϊ, το Βερολίνο, το Χονγκ Κονγκ, το Σαν Φρανσίσκο και η Σαγκάη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή