ΚΟΣΜΟΣ

Mέρκελ: «Με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου δεν λύθηκε το προσφυγικό»

merkel108-thumb-large

«Αν με ρωτάτε, εάν το κλείσιμο των συνόρων της βαλκανικής οδού έλυσε το πρόβλημα, σας απαντώ με ένα ξεκάθαρο όχι. Οδήγησε μεν στο να έλθουν στην Γερμανία λιγότεροι πρόσφυγες, πριν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας, αλλά 45.000 πήγαν στην Ελλάδα. Αναλογικά με τον δικό μας πληθυσμό, είναι σαν να δεχόμασταν εμείς 360.000 πρόσφυγες στη Γερμανία, δηλαδή διπλάσιους από αυτούς που είχαμε τον δύσκολο περασμένο Νοέμβριο», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξή της στην Zeit.

Με αυτό αποδεικνύεται, κατά την Ανγκελα Μέρκελ, ότι μόνο η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί βιώσιμη λύση. Ελήφθησαν βέβαια από τον Σεπτέμβριο του 2015 μια σειρά μέτρων, «κατά βάσιν όμως η πολιτική μου παρέμεινε σταθερή», είπε η καγκελάριος της Γερμανίας αρνούμενη ότι την έχει αλλάξει. Πρόσθεσε πως η πρόσφατη δήλωσή της ότι έγιναν λάθη αναφερόταν «στο συνολικό σύστημα της ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό»

Η καγκελάριος παραδέχτηκε επίσης ότι για τις ανεπάρκειες του Δουβλίνο είναι συνυπεύθυνη και η Γερμανία, «επειδή αντισταθήκαμε επί χρόνια στο να θεωρήσουμε τα εξωτερικά σύνορα ευρωπαϊκή υπόθεση. Και δεν θέλαμε τότε τις ποσοστώσεις στην κατανομή των προσφύγων, τις οποίες επιθυμούμε τώρα για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.»

Η Μέρκελ χαρακτήρισε επίσης «στρατηγικά εξόχως σημαντικό» τον νέο τρόπο αντιμετώπισης της Αφρικής. «Η Γερμανία δεν χρειαζόταν να θέσει ένα τέτοιο θέμα (στο παρελθόν), αλλά αντίθετα έπρεπε να το είχαν κάνει η Ιταλία, όπως και η Ισπανία. Τον περισσότερο καιρό είμασταν ικανοποιημένοι με το ότι δεν έρχονταν καθόλου πρόσφυγες. Τώρα όμως θα πρέπει και η Γερμανία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, διότι οι άνθρωποι θα βρεθούν μπροστά στην πόρτα μας. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να εξαφανίσουμε το πρόβλημα με το να το αγνοούμε διαρκώς, κρατώντας απόσταση από αυτό και με το να υψώνουμε τείχη στους πρόσφυγες. Είμαι ρεαλίστρια και αυτή είναι η πραγματικότητα».

Η καγκελάριος πρόσθεσε τέλος πως είναι πεπεισμένη ότι η ασφάλεια, η ειρηνική ζωή και η βιώσιμη ανάπτυξη της Γερμανίας «εξαρτάται από την κατάσταση ανθρώπων οι οποίοι κατοικούν πολύ μακριά. «Ο όρκος τον οποίο έχει δώσει σχετίζεται με το καλό της Γερμανίας», αλλά αυτό σήμερα «δεν μπορεί να επιτευχθεί σε μόνιμη βάση μόνο με το να επικεντρώνουμε στη Γερμανία. Εάν θέλω ως Γερμανίδα καγκελάριος να φροντίσω να ευημερούν οι Γερμανοί, πρέπει να ασχοληθώ και με το να ευημερούν και οι γείτονες της Ευρώπης, ώστε οι άνθρωποι εκεί να νοιώθουν την πατρίδα τους σπίτι τους. Αυτό σημαίνει συγκεκριμένα ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ένα νέο τρόπο με την Αφρική», τόνισε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα.

Brexit και TTIP

Παράλληλα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα παραχωρήσει στη Βρετανία πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά εάν το Λονδίνο δεν αποδεχθεί τη θεμελιώδη ευρωπαϊκή αρχή της ελευθερίας της κίνησης των προσώπων.

«Δεν θα κάνουμε διαπραγματεύσεις πριν» από την επίσημη έναρξη της διαπραγμάτευσης για το Brexit, την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, τόνισε η καγκελάριος και πρόσθεσε «όμως μπορούμε να πούμε γενικά ότι η πλήρης πρόσβαση στην εσωτερική αγορά συνδυάζεται με την αποδοχή των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών, και σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η ελεύθερη κίνηση των προσώπων». Η Μέρκελ έκανε την τοποθέτηση αυτή κατά τη διάρκεια ομιλίας της ενώπιον της εμπορικής ένωσης BGA.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης εξήγησε ότι εάν η ΕΕ κάνει οποιαδήποτε εξαίρεση για τη Βρετανία, παραχωρώντας της πρόσβαση στην ενιαία αγορά, θα προέκυπτε μια «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» για τα κράτη μέλη της.

Εξάλλου, η Μέρκελ τόνισε πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) για όσο είναι εφικτό, παρά την αντίθεση στους όρους της συμφωνίας αυτής ελεύθερου εμπορίου που εκφράζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

«Συνεχίζουμε τις συζητήσεις για την TTIP και θεωρώ ότι πρέπει να τις συνεχίσουμε όσο περισσότερο είναι εφικτό», ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος. «Δεν θα υπαναχωρήσουμε ποτέ από τα πρότυπα που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε η ίδια.

Η Μέρκελ τόνισε ότι οι πιο δύσκολες συμφωνίες συνήθως επιτυγχάνονται στο τέλος μιας διαπραγμάτευσης, όχι στην αρχή της, ενώ εκτίμησε πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα «γράψουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της παγκοσμιοποίησης» εάν ολοκληρώσουν επιτυχώς τη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία.

(πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)