Τουλάχιστον 140 νεκροί από τον τυφώνα Μάθιου, ενώ πλησιάζει τις ΗΠΑ

Τουλάχιστον 140 νεκροί από τον τυφώνα Μάθιου, ενώ πλησιάζει τις ΗΠΑ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τυφώνας Μάθιου στοίχισε την ζωή σε τουλάχιστον 136 ανθρώπους στην Αϊτή και τέσσερις στη Δομινικανή Δημοκρατία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε μία μονάχα κοινότητα, στο Ρος α Μπατό, στο νότιο τμήμα της χώρας, που έχει «καταστραφεί» ολοσχερώς, σύμφωνα με τον βουλευτή αυτής της επαρχίας, Οστίν Πιερ Λουί.

«Ολόκληρη η νότια ακτή της Αϊτής, από την πόλη Καγιέ έως το Τιμπουρόν, έχει καταστραφεί» πρόσθεσε ο Πιερ Λουί, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ενα μεγάλο μέρος των περιοχών που έχουν πληγεί στην Αϊτή παραμένουν αποκομμένες, λόγω της κατάρρευσης μιας γέφυρας. Η πρόσβαση δεν αναμένεται να αποκατασταθεί πριν από το Σάββατο ή την Κυριακή. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περίπου 300.000 άνθρωποι στη χώρα χρειάζονται άμεσα βοήθεια.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η εκκένωση των νοτιοανατολικών παραλίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έσπευσαν να εφοδιαστούν τρόφιμα και ουρές σχηματίστηκαν για βενζίνη,μετά την έκκληση του πρόέδρου Μπαράκ Ομπάμα να αφήσουν τα σπίτια τους ή να προετοιμαστούν για τον καταστροφικό τυφώνα Μάθιου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που ακύρωσε την επίσκεψή του στη Φλόριντα, όπου θα συμμετείχε σε μια προεκλογική συγκέντρωση υπέρ της Χίλαρι Κλίντον, προειδοποίησε σήμερα τους Αμερικανούς πολίτες ότι ο τυφώνας Μάθιου είναι «μια σοβαρή καταιγίδα».

Ο Ομπάμα κάλεσε τους κατοίκους να υπακούσουν τις οδηγίες για εκκένωση των πόλεων, και είπε ότι οι κυβερνήτες της Φλόριντα, Τζόρτζια, Νότιας Καρολίνα και Βόρειας Καρολίνας έχουν κηρύξει τις πολιτείες τους σε κατάσταση έκτατης ανάγκης, το οποίο τους επιτρέπει να κινητοποιήσουν την Εθνοφρουρά.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC), η ισχύς του Μάθιου αγγίζει τους 4 βαθμούς στην πεντάβαθμη κλίμακα μέτρησης των τυφώνων και αναμένεται να διατηρήσει τη ισχύ αυτή μέχρι να φτάσει στις ΗΠΑ, όπου είτε θα κατευθυνθεί προς τη Φλόριντα, είτε θα αποδυναμωθεί φτάνωντας στις ακτές της χώρας, έως το βράδυ της Παρασκευής.

Η κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι έχει διατάξει την εκκένωση των παραλίων, όπου ζουν περίπου ένα εκατομμύριο. Μόνο το ένα τέταρτο των κατοίκων αυτών αναμένεται να υπακούσει την οδηγία.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρικ Σκοτ ζήτησε από τους περίπου 1,5 εκατομμύριο κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες του ή να χρησιμοποιήσουν τα καταφύγια της πολιτείας.

Τα σχολεία και τα αεροδρόμια των περιοχών που αναμένεται να πληγούν έχουν κλείσει ενώ η αεροπορική εταιρεία American Airlines ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τα δρομολόγια προς αρκετούς προορισμούς.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή