Επικράτηση Κέιν στο ντιμπέιτ με Πενς

Επικράτηση Κέιν στο ντιμπέιτ με Πενς

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με επαίνους και από τις δύο πλευρές έγινε δεκτή η ήρεμη και συγκροτημένη εμφάνιση του Μάικ Πενς στο ντιμπέιτ των αντιπροέδρων, ωστόσο ο Δημοκρατικός αντίπαλός του, ο Τιμ Κέιν, δείχνει να επικράτησε στη διαμάχη, καταφέρνοντας να τον ωθήσει ώστε να έρθει αντιμέτωπος με ορισμένα αμφιλεγόμενα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ.

Δεχόμενος πιέσεις από τον αντίπαλό του, ο Πενς εμφανίστηκε διστακτικός, καταφεύγοντας συχνά σε υπεκφυγές και δυσκολευόμενος να απαντήσει στις αναφορές στην ιδιοσυγκρασία του υποψηφίου προέδρου του και στα εμπρηστικά σχόλιά του για τις γυναίκες και τον Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της καμπάνιας της κ. Κλίντον, Τζον Ποντέστα, ο Κέιν έφερε εις πέρας τη «στρατηγική αποστολή» του να ωθήσει τον Πενς να υπερασπιστεί τον υποψήφιο πρόεδρό του.

Παρότι και οι δύο πλευρές δείχνουν να συμφωνούν στο ότι το μοναδικό ντιμπέιτ των αντιπροέδρων θα επηρεάσει σε μικρό βαθμό την έκβαση των εκλογών, η επίδοση του Πενς φαίνεται να καθησυχάζει τους Ρεπουμπλικανούς που ανησυχούσαν για μείωση της προσέλευσης στις κάλπες λόγω μετατόπισης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από τις παραδοσιακές αρχές του.

Ο κυβερνήτης της Ιντιάνα είναι ευρέως αποδεκτός από το ρεπουμπλικανικό κατεστημένο και εμπνέει σεβασμό στη συντηρητική βάση του κόμματος. Στις προσπάθειες του Κέιν να τον κάνει να υπερασπιστεί την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Τραμπ, ο Πενς δεν «τσίμπησε», αντιλαμβανόμενος ότι με ήττα του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου τον Νοέμβριο ανοίγει και γι’ αυτόν ο δρόμος για το Οβάλ Γραφείο στο μέλλον, και ανέφερε απλώς ότι οι Δημοκρατικοί είναι αυτοί που εκδηλώνουν μία καμπάνια προσβολών, όχι ο Τραμπ.

Μολαταύτα, δεν αμφισβήτησε τις αναφορές που θέλουν τον 70χρονο μεγιστάνα να μην έχει πληρώσει ομοσπονδιακούς φόρους επί χρόνια, λόγω της ζημίας 900 εκατ. δολαρίων, που υπέστη το 1995, τονίζοντας ωστόσο ότι πέρασε «μια πολύ δύσκολη περίοδο», όπως πολλοί άλλοι Αμερικανοί. H πρόεδρος της καμπάνιας του Τραμπ, Κελιάν Κόνγουεϊ, κατέκρινε τις επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις του Κέιν στον λόγο του αντιπάλου του, καθώς και τις αμέτρητες φορές που αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Τραμπ, ενώ επίσης τόνισε ότι αγνοούσε εμφανώς τη συντονίστρια του ντιμπέιτ.

Συγκριτικά με τον Τραμπ, ο Πενς εμφανίστηκε πιο καλά προετοιμασμένος, πετυχαίνοντας πιο εύστοχα να παρουσιάσει τους Δημοκρατικούς υποψηφίους ως πολιτικούς καριέρας, οι οποίοι πρόκειται να συμμορφωθούν πλήρως με το κατεστημένο της Ουάσιγκτον. Ομοίως με τον Πενς, ο Κέιν αμύνθηκε των αδυναμιών της υποψηφίας προέδρου του, ιδίως των αμφιβολιών που έχει εγείρει αναφορικά με την ειλικρίνεια και την αξιοπιστία της.

Επιπλέον, τόνισε ότι σε αντίθεση με τον «εγωιστή» Τραμπ, η Κλίντον έχει αφιερώσει την καριέρα της στην ενίσχυση αδύναμων οικογενειών και παιδιών. Στο ζήτημα της εθνικής ασφάλειας, ο γερουσιαστής της Βιρτζίνια υπενθύμισε τα κολακευτικά σχόλια του Τραμπ για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας ότι «αγαπάει τους δικτάτορες, έχοντας το προσωπικό του Oρος Ράσμορ, το οποίο απαρτίζουν ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Μουαμάρ Καντάφι και ο Σαντάμ Χουσεΐν».

Η αντίδραση του Πενς ήρθε μέσω κατηγοριών προς την αμερικανική κυβέρνηση και τη Χίλαρι Κλίντον όταν εκείνη εκτελούσε καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών, αναφορικά με τις ευθύνες για την υποδαύλιση της ρωσικής φιλοπόλεμης διάθεσης. «Η αδύναμη και άσκοπη εξωτερική πολιτική της Χίλαρι Κλίντον και του Μπαράκ Ομπάμα ξύπνησε την επιθετικότητα που έγινε αισθητή στη Ρωσία πριν από μερικά χρόνια», ανέφερε ο Πενς, τονίζοντας ότι «στο μεταξύ το μόνο που κάνουμε είναι να σταυρώνουμε τα χέρια μας και να λέμε ότι δεν συμμετέχουμε σε άλλους διαλόγους». Ο Πενς κράτησε ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία, χωρίς να διστάσει να αποκαλέσει τον Ρώσο πρόεδρο «έναν μικρό και νταή ηγέτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή