ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Τον Αντόνιο Γκουτέρες πρότεινε ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας για νέο Γενικό Γραμματέα

file-picture
filesundip_1

Την ομόφωνη υποστήριξη και των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη θέση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού έλαβε την Πέμπτη ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφεραν διπλωματικές πηγές μετά από μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Γκουτέρες ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί αφού κέρδισε και στις έξι «προκαταρκτικές» ψηφοφορίες. Η υποψηφιότητά του θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κάτι που θεωρείται δεδομένο.

Ο Γκουτέρες, σε περίπτωση που επιλεγεί και τυπικά, θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου, διαδεχόμενος τον Νοτιοκορεάτη Μπαν Κι – Μουν, ο οποίος χαρακτήρισε τον Πορτογάλο «εξαιρετική επιλογή».

«Γνωρίζω πολύ καλά τον κ. Γκουτέρες και θεωρώ ότι αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Μπαν στο περιθώριο συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα. «Η εμπειρία του ως πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, οι ευρείες γνώσεις του για τις διεθνείς υποθέσεις, η ζωηρή διάνοιά του θα του χρησιμεύσουν για να ηγηθεί των Ηνωμένων Εθνών σε μία κρίσιμη περίοδο», σημείωσε.