Καταψηφίστηκε η απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία

Καταψηφίστηκε η απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Μετά το κύμα διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα δεκάδων χιλιάδων μαυροντυμένων γυναικών, το πολωνικό Kοινοβούλιο απέρριψε χθες το νομοσχέδιο για τη σχεδόν απόλυτη απαγόρευση των αμβλώσεων, σε μια σχετικά βιαστική ψηφοφορία η οποία αποτελεί την πρώτη αποτυχία της συντηρητικής κυβέρνησης της χώρας. Σε έκτακτη συνάντηση της κοινοβουλευτικής επιτροπής του κόμματος αργά την Τετάρτη, το κυβερνών Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PIS) απέσυρε απρόοπτα τη στήριξή του στις προτάσεις μιας ανεξάρτητης οργάνωσης που αντιτίθεται στις αμβλώσεις (Stop Abortion), οι οποίες συγκροτούσαν το νομοσχέδιο, οδηγώντας στην καταψήφιση της αμφιλεγόμενης νομοθεσίας από 352 βουλευτές έναντι 58 που ψήφισαν υπέρ και 18 που απείχαν. «Το PIS συνεχίζει να στηρίζει την προστασία της ζωής», δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο αρχηγός του κόμματος, Γιαροσλάβ Καζίνσκι, τονίζοντας ότι «θα συνεχίσει να δρα υπό αυτό το πρίσμα, ωστόσο έπειτα από ενδελεχή εξέταση».

Από τη στιγμή που εξασφάλισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον περασμένο Οκτώβριο, το PIS έχει τον πλήρη έλεγχο, ο οποίος απορρέει από έναν συνδυασμό γενναιόδωρων κρατικών παροχών, υποσχέσεων βοήθειας των ασθενέστερων και εθνικιστικής ρητορικής, εμπλουτισμένης με καθολική ευσέβεια. Ωστόσο φαίνεται ότι δεν κατάφερε επιτυχώς να αφουγκραστεί το δημόσιο αίσθημα. Χαρακτηριστικά, αρκετές από τις γυναίκες που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της Δευτέρας ενάντια στο νομοσχέδιο είναι ψηφοφόροι του PIS, οι οποίες ένιωσαν ότι οι Αρχές δεν μπορούν να τους αφαιρέσουν αυτό το δικαίωμα.

Παράλληλα, αν και η εξουσία του κλήρου πάνω στους πιστούς έχει υποχωρήσει αισθητά τις τελευταίες δύο δεκαετίες εκδημοκρατισμού της χώρας, η Πολωνία παραμένει μία από τις πιο έντονα καθολικές χώρες της Ευρώπης. Οι πανίσχυροι καθολικοί ιερείς της χώρας στήριξαν το απορριφθέν νομοσχέδιο, το οποίο θα απαγορεύει εξ ολοκλήρου τις αμβλώσεις, επιτρέποντας τη διενέργειά τους μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας και επιβάλλοντας ποινές φυλάκισης μέχρι και πέντε χρόνων στις γυναίκες που θα προέβαιναν σε άμβλωση. Παρότι το νέο νομοσχέδιο δεν πέρασε, η ισχύουσα νομοθεσία στην Πολωνία είναι ούτως ή άλλως από τις πιο περιοριστικές στην Ευρώπη, επιτρέποντας να πραγματοποιηθεί έκτρωση μόνο σε περιπτώσεις αιμομιξίας, βιασμού, σοβαρής απειλής για την υγεία της μητέρας ή φόβων ότι το μωρό θα γεννηθεί με μόνιμα προβλήματα υγείας.

Εξηγώντας την απότομη στροφή του κόμματός της στο συγκεκριμένο ζήτημα, η πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα φέρει νέες προτάσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, υπονοώντας ωστόσο ότι θα προτείνει ελάχιστες τροποποιήσεις στην ισχύουσα νομοθεσία, αν όχι καμία. «Θα παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα στήριξης των γυναικών που επιλέγουν να γεννήσουν παιδιά από δύσκολες και επίπονες εγκυμοσύνες», δήλωσε στη Βουλή.

Το PIS κατάφερε να κερδίσει τις περυσινές εκλογές διευρύνοντας τη συντηρητική λαϊκή βάση του και προσεγγίζοντας περισσότερες γυναίκες και νέους ανθρώπους, οι οποίοι είδαν θετικά τις υποσχέσεις περί εισαγωγής οικογενειακών επιδομάτων και αύξησης των δημόσιων παροχών. Επίσης, με μια αντίστοιχη ευρεία πλατφόρμα εξελέγη πέρυσι πρόεδρος της χώρας ο υποψήφιος του PIS, Αντρέι Ντούντα. «Στους ψηφοφόρους του PIS περιλαμβάνονται συντηρητικοί άνθρωποι που προηγουμένως ψήφιζαν κεντρώους υποψηφίους ή εκείνους που ψήφιζαν την Αριστερά και σήμερα στηρίζουν τις πολιτικές πρόνοιας του PIS», ανέφερε η Σουζάνα, μια 35χρονη παιδαγωγός από τη Βαρσοβία που ψήφισε τον Ντούντα.

Παρότι το νομοσχέδιο απορρίφθηκε, το PIS εμφανίζεται να έχει ήδη πληγεί δημοσκοπικά, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Millward Brown που πραγματοποιήθηκε δύο μέρες μετά τις διαδηλώσεις της Δευτέρας, το PIS έχει υποχωρήσει στο 30% από το 33% του Ιουλίου, παραμένοντας ωστόσο πολύ μπροστά από τους αντιπάλους του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή