Αντ. Γκουτιέρες, ο νέος «ειρηνοποιός»

Αντ. Γκουτιέρες, ο νέος «ειρηνοποιός»

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ. «Εχω δύο λέξεις για να περιγράψω το πώς αισθάνομαι αυτή τη στιγμή. Ευγνωμοσύνη και ταπεινοφροσύνη», δήλωσε χθες το απόγευμα ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτιέρες, απευθυνόμενος για πρώτη φορά στον κόσμο με την ιδιότητα του επερχόμενου γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

«Ταπεινοφροσύνη μπροστά στις τεράστιες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, την τρομακτική πολυπλοκότητα του σύγχρονου κόσμου. Ταπεινοφροσύνη, όπως απαιτείται για να υπηρετήσω τους πιο ευάλωτους, τα θύματα των συγκρούσεων, της τρομοκρατίας, των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της φτώχειας και της αδικίας σε αυτό τον κόσμο», προσέθεσε, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση χωρίς σημειώσεις σε αγγλικά, γαλλικά, πορτογαλικά και ισπανικά.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε υπερψηφίσει διά βοής την υποψηφιότητα του 67χρονου Πορτογάλου. «Ελπίζω η ομοφωνία αυτή να είναι προάγγελος της κοινής δράσης που χρειαζόμαστε για να υπερβούμε τις προκλήσεις», δήλωσε ο Γκουτιέρες.

Ο διορισμός του Γκουτιέρες θα επιβεβαιωθεί σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ η αλλαγή σκυτάλης στα γραφεία του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη, θα γίνει την 1η Ιανουαρίου. Ο απερχόμενος γενικός γραμματέας Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε «καταπληκτική επιλογή» τη συμφωνία στο πρόσωπο του Γκουτιέρες.

Διαφορετικοί

Ο Γκουτιέρες είναι πολύ διαφορετική προσωπικότητα από τον ηπίων τόνων Νοτιοκορεάτη Μπαν. «Εχει σπουδαία διαπιστευτήρια στον ΟΗΕ. Το ότι ήταν ύπατος αρμοστής για τους πρόσφυγες σημαίνει ότι έχει ταξιδέψει στον κόσμο και έχει δει τις πιο φρικτές συγκρούσεις με τις οποίες πρέπει να ασχοληθούμε και, φυσικά, είναι πολιτικός υψηλού επιπέδου», είπε ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον μήνα Οκτώβριο. «Μιλάει με όλους, τους ακούει όλους, λέει ανοικτά τη γνώμη του, είναι ένας άνθρωπος πολύ ανοικτός. Νομίζω ήταν μια σπουδαία επιλογή και χαίρομαι που συμφωνήσαμε στο πρόσωπο του κ. Γκουτιέρες», προσέθεσε.

Ο πρέσβης της Βρετανίας στον ΟΗΕ Μάθιου Ράικροφτ δήλωσε ότι ο Αντόνιο Γκουτιέρες «έχει όραμα, ηθικό πλεονέκτημα και ακεραιότητα που τον τοποθέτησε στην κορυφή της λίστας». «Είναι ο σωστός ηγέτης, είναι ικανός να φέρει τα κράτη πιο κοντά», ανέφερε ο πρέσβης της Γαλλίας στον διεθνή οργανισμό Φρανσουά Ντελάτρ.

Ο Γκουτιέρες συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους σε όλες τις δοκιμαστικές ψηφοφορίες που έγιναν τους τελευταίους μήνες, ενώ αυτό δεν άλλαξε ούτε όταν η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα αποφάσισε να συμμετάσχει, τελευταία στιγμή, στην κούρσα. Στην προχθεσινή ψηφοφορία, τα 13 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είχαν ψηφίσει υπέρ του Γκουτιέρες, ενώ δύο μέλη, ένα μόνιμο (άγνωστο ποιο) και ένα μη μόνιμο, είχαν επιλέξει την αποχή. Η ψηφοφορία αυτή άνοιξε τον δρόμο για τη χθεσινή συνεδρίαση, στην οποία δεν χρειάστηκε ψηφοφορία.

«Ερχομαι χωρίς προσωπική ατζέντα, είναι σημαντικό να είναι κανείς τίμιος μεσολαβητής, μια γέφυρα», είχε δηλώσει ο Γκουτιέρες τον Ιούλιο. «Είναι σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος ότι ο ΟΗΕ είναι εδώ για να υπερασπιστεί πανανθρώπινες αξίες, στις οποίες όλες οι θρησκείες συμφωνούν. Πρέπει να επενδύσουμε στο να φέρουμε κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε τον βίαιο εξτρεμισμό και τη ριζοσπαστικοποίηση».

Ως επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας και πρωθυπουργός την επταετία 1995-2002, ο Γκουτιέρες οδήγησε το κόμμα του σε κεντρώα στροφή. Μετά την παραίτησή του, το 2002, ανέλαβε το αξίωμα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, από το οποίο μεταπήδησε στην ηγεσία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από το 2005 έως το 2015. Τώρα ο Γκουτιέρες αναλαμβάνει τον ρόλο του διεθνούς ειρηνοποιού, που, σύμφωνα με τον αφορισμό του πρώτου γ.γ. στην ιστορία του ΟΗΕ, είναι «ο πιο δύσκολος ρόλος στον κόσμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή