Το Ιράκ ζητεί παρέμβαση για τον τουρκικό στρατό

Το Ιράκ ζητεί παρέμβαση για τον τουρκικό στρατό

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να συζητηθεί η παρουσία τουρκικών δυνάμεων «κατοχής» στο Βόρειο Ιράκ ζήτησε η κυβέρνηση της Βαγδάτης, σε μια περαιτέρω κλιμάκωση του διπλωματικού πολέμου με την Αγκυρα. Η Τουρκία διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις –υπολογίζονται σε 2.000 άνδρες– στην αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, κοντά στη Μοσούλη, στο βόρειο τμήμα της χώρας, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι ότι η παραβίαση της ιρακινής εθνικής κυριαρχίας μπορεί να οδηγήσει σε «περιφερειακό πόλεμο». Χθες, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι ανεξάρτητα από τις τοποθετήσεις της κυβέρνησης της Βαγδάτης, «οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις θα μείνουν στην περιοχή για να αγωνιστούν εναντίον του ISIS και να αποτρέψουν βίαιη αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης».

Οι δηλώσεις Γιλντιρίμ παραπέμπουν στην αναμενόμενη επίθεση του ιρακινού στρατού και σιιτικών πολιτοφυλακών για την εκδίωξη του ISIS από την κατά πλειοψηφία σουνιτική Μοσούλη. Η Αγκυρα ανησυχεί επίσης για πιθανή συμμετοχή στον συνασπισμό που θα κληθεί να εκδιώξει το ISIS Κούρδων ανταρτών που συνδέονται με την εκτός νόμου αποσχιστική οργάνωση ΡΚΚ.

Στο μεταξύ, δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε μοτοσικλέτα, έξω από αστυνομικό τμήμα συνοικίας της Κωνσταντινούπολης, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο «Κεμάλ Ατατούρκ». Μέχρι χθες το βράδυ ασάφεια επικρατούσε ως προς την ταυτότητα των δραστών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή