Ινστιτούτο Dimap: Πιο δημοφιλής ο Σόιμπλε από τη Μέρκελ

Ινστιτούτο Dimap: Πιο δημοφιλής ο Σόιμπλε από τη Μέρκελ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 54% των Γερμανών είναι τώρα ικανοποιημένο με την επικεφαλής του CDU και Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκέλα Μέρκελ, ενώ τον Σεπτέμβριο ήταν μόνο το 45%, το οποίο ήταν και το χαμηλότερο πενταετίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Dimap για λογαριασμό του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD και της εφημερίδας Die Welt.

Αντίθετα, με τον Χόρστ Ζέεχοφερ -τον πρόεδρο του αδελφού βαυαρικού χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU)- είναι ικανοποιημένο πλέον μόνο το 38%, δηλαδή 7% λιγότερο από τον περασμένο μήνα. Η πολιτική στο προσφυγικό ήταν και παραμένει καθοριστική τόσο στην προηγούμενη δημοσκόπηση όσο και στα ποσοστά των δύο συντηρητικών πολιτικών. H Aγκέλα Μέρκελ φαίνεται όμως πως πείθει πλέον περισσότερο για την ορθότητα της πολιτικής της σε αντίθεση με τους πιο σκληρούς χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας.

Πιο δημοφιλείς πολιτικοί από την καγκελάριο αναδεικνύονται ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ με 75% και ακολουθείται από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με 63%, ενώ ο Χορστ Ζέεχοφερ βρίσκεται μόλις στην έβδομη θέση.

Σύμφωνα με την εν λόγω δημοσκόπηση το 63% των Γερμανών πολιτών δεν πιστεύει ότι είναι ρεαλιστική μια ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό στο άμεσο μέλλον. Το 85% θεωρεί δε ότι για την ενσωμάτωση των προσφύγων καθοριστικής σημασίας είναι η εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας.

Ενδιαφέρον είναι ότι το 84% πιστεύει πως μεγαλύτερος κίνδυνος για τη Γερμανία είναι οι βίαιες πράξεις κατά των προσφύγων από ακροδεξιά στοιχεία, ενώ το 15% θεωρεί αυτόν τον κίνδυνο ως τον μικρότερο, ενώ αντίστοιχα μεγαλύτερο κίνδυνο από ισλαμικές πράξεις βίας βλέπει το 68% και μικρότερο το 30%.

Αν γίνονταν εθνικές εκλογές την επόμενη Κυριακή, το χριστιανοδημοκρατικό μαζί με το χριστιανοκοινωνικό (CDU/CSU) θα έπαιρναν 33%, ίδιο δηλαδή ποσοστό με την δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου, το σοσιαλδημοκρατικό (SPD) 22%, παραμένει δηλαδή και αυτό σταθερό, η Αριστερά (Die Linke) και οι Πράσινοι (Die Gruenen) επίσης στο ίδιο επίπεδο (9%). Το φιλελεύθερο κόμμα (FDP) το οποίο σήμερα δεν εκπροσωπείται στην Ομοσπονδιακή Βουλή (Μπούντεστακ) διότι δεν πέρασε στις προηγούμενες εκλογές το όριο του 5%, θα ελάμβανε 6%, δηλαδή 1% περισσότερο από τον περασμένο μήνα, ενώ το ακροδεξιό-λαϊκιστικό-ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) διατηρεί το υψηλό ποσοστό του (14%).

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή