Επιμένουν στην αντιαμερικανική στροφή οι Φιλιππίνες

Επιμένουν στην αντιαμερικανική στροφή οι Φιλιππίνες

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΝΙΛΑ. Να απελευθερώσει τη χώρα του από «τα δεσμά της αμερικανικής υποτέλειας και εξάρτησης» δεσμεύθηκε χθες ο λαϊκιστής πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, που υπογράμμισε –διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών– ότι η Ουάσιγκτον αδυνατεί να προσφέρει τη βοήθειά της όταν η εθνική κυριαρχία της χώρας του απειλείται. Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων Περφέκτο Γιασάι είπε χθες ότι ο Ντουτέρτε «αναγκάζεται» να «χαράξει εκ νέου» την κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, έτσι ώστε να μην υποκύψει στις αμερικανικές απαιτήσεις και στα συμφέροντα της Ουάσιγκτον.

«Η αποδέσμευση από την τυραννική εξάρτηση που βιώνουν οι Φιλιππίνες από τις ΗΠΑ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εσωτερικών και εξωτερικών κινδύνων ασφαλείας κατέστη αναγκαία για να δοθεί τέλος στην υποτέλειά μας», έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο υπουργός.

Η εκτίμηση του Γιασάι ακολουθεί τη διπλωματική καταιγίδα που προκάλεσε ο Ντουτέρτε την τελευταία εβδομάδα, με τη δήλωσή του για αναστολή των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων Φιλιππίνων – ΗΠΑ και μελλοντική αναπροσαρμογή της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, ενόψει ενδεχόμενου «διαζυγίου» με την Ουάσιγκτον, όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος.

Τη Δευτέρα, ο Ντουτέρτε κάλεσε τον πρόεδρο Ομπάμα «να πάει στον διάβολο», μετά τις ενστάσεις που εξέφρασε η αμερικανική κυβέρνηση για τη σκληρή πολιτική του Ντουτέρτε απέναντι στους χρήστες και εμπόρους ναρκωτικών. Την Πέμπτη, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων είπε ότι ΗΠΑ και Ευρώπη θα έκαναν καλά να διακόψουν τη βοήθειά τους προς τις Φιλιππίνες, εάν διαφωνούν με τον φονικό πόλεμο της κυβέρνησης κατά των ναρκωτικών.

Ο Γιασάι, που εργάσθηκε ως δικηγόρος στις ΗΠΑ, είπε ότι, αν και οι Φιλιππίνες θα χρωστούν πάντα ευγνωμοσύνη στην πρώην αποικιακή τους κυρίαρχο, τις ΗΠΑ, για όσα απέκτησαν κατά τη διάρκεια της πολυετούς τους συμμαχίας, η νησιωτική χώρα παραμένει υπανάπτυκτη και στρατιωτικά ανίσχυρη. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις κινεζικές εδαφικές διεκδικήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ο Γιασάι είπε ότι η Ουάσιγκτον αποδείχθηκε ανίκανη να εγγυηθεί την εθνική ακεραιότητα των Φιλιππίνων, παρά τη σχετική διμερή συμφωνία του 1951.

Η αντιαμερικανική στροφή του Ντουτέρτε δεν μοιάζει να πλήττει την εικόνα του μεταξύ των κατοίκων της χώρας, καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, ποσοστό 76% των Φιλιππινέζων δηλώνει ικανοποιημένο από τις προεδρικές πρωτοβουλίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή