Κυπριακό: Τα τρία «θέλω» Ακιντζί για λύση

Κυπριακό: Τα τρία «θέλω» Ακιντζί για λύση

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλαίσιο λύσης του Κυπριακού που θα στηρίζεται σε τρείς πυλώνες έθεσε ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο λεγόμενο προεδρικό στα κατεχόμενα ο Ακιντζί περιέγραψε τις βασικές πτυχές που κατά τον ίδιο θα διέπουν το νέο σχέδιο λύσης:

Πρώτον, η μια κοινότητα δεν θα επιβάλλει τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες της στην άλλη.

Δεύτερον, στην νέα ομόσπονδη δομή θα υπάρξει πολιτική ισότητα με την μειοψηφία να έχει ενεργή πρόσβαση στις σημαντικές αποφάσεις και η πλειοψηφία δεν θα καθορίζει το σύνολο των πολιτικών.

Τρίτον, οι κοινότητες θα συνεχίσουν την πορεία τους σε καθεστώς ασφάλειας. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τονίζει ότι αυτοί οι τρεις πυλώνες είναι αναγκαίοι και για τις δυο κοινότητες.

Ο κ. Ακιντζί απευθύνεται επίσης, και στην ε/κ πλευρά και στέλνει το εξής μήνυμα:

«(Διατηρούμε) επιφυλακτική αισιοδοξία. Και αυτό διότι ακόμη αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Θα μπορέσουμε να τις ξεπεράσουμε; (Για αυτό το εγχείρημα) χρειαζόμαστε δυο λέξεις: λογικότητα και ρεαλισμός. Καλούμε τους ε/κ συνομιλητές μας να είναι λογικοί και ρεαλιστές. Εμείς βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο. Σε περίπτωση που έρθουν και εκείνοι σε αυτό το σημείο, πιστεύω ότι θα βρούμε διέξοδο».

Αναφερόμενος στην πορεία των συνομιλιών, ο κ. Ακιντζί τονίζει ότι εξαιτίας της απουσίας ενός μηχανισμού διαιτησίας, οι δυο πλευρές υποχρεώνονται να αναλάβουν την ευθύνη της διευθέτησης όλων των πτυχών του Κυπριακού.

«Το να ζητάς δυο «ναι» είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Εμείς, ως τ/κ κοινότητα εργαζόμαστε για δυο ναι», τονίζει ο κ. Ακιντζί. Υπενθυμίζοντας το ιστορικό υπόβαθρο των συνομιλιών, ο κ. Ακιντζί επαναλαμβάνει την γνωστή θέση του ότι η λύση θα έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των σχέσεων Τουρκίας-Ε.Ε. Επίσης, σύμφωνα με την άποψη του κ. Ακιντζί, με την λύση θα ανοίξει ο δρόμος για την μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου δια μέσου της Τουρκίας στην Δύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή