ΗΠΑ: Η Ρωσία πίσω από τις πρόσφατες ηλεκτρονικές επιθέσεις – στόχος οι εκλογές

ΗΠΑ: Η Ρωσία πίσω από τις πρόσφατες ηλεκτρονικές επιθέσεις – στόχος οι εκλογές

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Ρωσία δείχνουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ότι κρύβεται πίσω από την πρόσφατη διαρροή των emails που αφορούσαν τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές, κάτι που η Μόσχα, μέσω εκπροσώπου του Κρεμλίνου, αρνείται κατηγορηματικά, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, τις δηλώσεις «ανοησίες», σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το πρακτορείο Interfax.

Μάλιστα, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κάνουν λόγο για εμφανή «μεθόδους και κίνητρα» που προσιδιάζουν στη Ρωσία. Οπως δήλωσαν χαρακτηριστικά σε μέσα των ΗΠΑ, «η πρόσφατη διαρροή των λεγόμενων χακαρισμένων emails σε ιστοσελίδες όπως το DCLeaks.com και WikiLeaks αλλά και από την ψηφιακή persona Guccifer 2.0 είναι συνεπείς με τις μεθόδους και τα κίνητρα των υποκινούμενων από τη Ρωσία προσπαθειών».

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, οι ειδικοί αξιωματούχοι είχαν από καιρού την υποψία της ανάμειξης της Ρωσίας στη σχετική διαρροή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ενώ επιμένουν ότι μόνο οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας θα μπορούσαν να διατάξουν μία τέτοια επίθεση.

Ο γερουσιαστής της Καλιφόρνια Ανταμ Σιφ επικρότησε την απόφαση να καταδειχθεί η Ρωσία και απηύθυνε έκκληση για περισσότερο συντονισμό με τους Ευρωπαίους συμμάχους, ώστε να «αποτραπεί μια περαιτέρω ανάμιξη». «Ολοι μας θα πρέπει να ανησυχούμε σοβαρά όταν μια ξένη δύναμη, όπως η Ρωσία, επιδιώκει να υπονομεύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς μας, και πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να προφυλαχθούμε», δήλωσε ο Σιφ.

Τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλεσε υπηρεσία κοινής ωφελείας την πειρατεία των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι η κυβέρνησή του είχε εμπλακεί στο εν λόγω χακάρισμα. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ, στο πρόσφατο ντιμπέιτ με τη Χίλαρι Κλίντον, ήταν διστακτικός απέναντι στα πρώτα συμπεράσματα των μυστικών υπηρεσιών ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την περί ης ο λόγος διαρροή.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται να επιδεινώσει έτι περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας με φόντο το συριακό πρόβλημα. Το κλίμα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας είναι τεταμένο ήδη από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014. Πιο πρόσφατα, οι στενοί συνεργάτες των Ομπάμα και Πούτιν είχαν επιδοθεί σε έναν αγώνα για να συντονίσουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Συρία, κάτι που τελικά αποδείχθηκε αδύνατον.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανακοίνωσε τη συμφωνία με τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Συρία. Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία δεν είχε τηρεί μέχρι κεραίας τη συμφωνία. Το Κρεμλίνο, ομοίως, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την κατάρρευση της συμφωνίας και προειδοποίησε σε υψηλούς τόνους την αμερικανική διπλωματία για τις επιθέσεις κατά συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Το κλίμα εντείνεται ακόμη περισσότερο τις τελευταίες ημέρες, οπότε και οι δύο πλευρές έχουν επιδοθεί σε πόλεμο ανακοινώσεων, με την Ευρώπη να προσπαθεί να απορροφήσει τους κραδασμούς. Προχθές, μάλιστα, έγινε έκτακτη άτυπη συνάντηση των μεγάλων δυνάμεων της Ε.Ε. στο Βερολίνο, ενώ και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ λαμβάνει προσωπικές πρωτοβουλίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή